Connect with us

technokrata

Mobigater: hogyan mobiltelefonáljunk ingyen?

Kütyük

Mobigater: hogyan mobiltelefonáljunk ingyen?

Kipróbáltuk, működik.

Még februárban adtunk hírt egy új fejlesztésről, melyet a bolgár illetőségű Eurodesign hozott létre. Ez a Mobigater, mely az internetes hangkommunikáció (Skype) ingyenességét igyekszik összeházasítani a mobiltelefonok kínálta felhasználói szabadsággal – egy plusz SIM-kártya segítségével. Amint azt akkor is megírtuk, kétféle változat létezik a szerkezetből: az otthoni felhasználóknak készült Plus, és a vállalati szféra számára fejlesztett, nagyobb tudású Pro. Az előbbit volt lehetőségünk kipróbálni.

A készülék dobozában a készüléken kívül még két antennát (egy fix és egy rugalmasabban elhelyezhető, kábeles csatlakozásút), a telepítő CD-t, egy USB-s kábelt, a tápcsatlakozót és az adaptert találjuk. Az univerzalitásra való törekvés jegyében a cég mellékelt még egy, az angolszász területeken is működő tápkábelt, vagyis szerte Európában használható az eszköz. A használatba vétel az általában megszokott „összedugom és megy” elvtől eltér: mielőtt csatlakoztatnánk a készüléket PC-nkhez, először a CD-ről kell installálni a szoftvert. Még egy dolgot kell az áram alá helyezés előtt megcselekedni: a Mobigater alján található fedelet eltávolítva be kell helyezzük a SIM-kártyát.

És itt álljunk is meg egy időre – itt az ideje, hogy elmagyarázzuk pontosan, hogyan is működik az Eurodesign fejlesztése. Az eszköz arra képes, hogy hidat létesítsen az online hangkommunikációs lehetőség, azaz a Skype, és mobiltelefonunk között. Ehhez azonban szüksége van egy plusz SIM-kártyára, amivel megnyílik az internetes és a GSM hálózatok közötti átjáró. A Skype-ról indított hívások a SIM-kártya révén a felhasználó telefonján fognak csörögni, vagyis a hívó félnek egy centjébe sem kerül a telefonálás – ő csak a két Skype közötti információáramlásért „fizet”, ami köztudottan ingyenes. Voltaképp tudomást sem kell szereznie arról, hogy a hívott fél éppen nem a PC-je előtt ül, és egy számítógéphez csatlakoztatható mikrofont használ, hanem a mobiltelefonjáról beszél. Erről mindazonáltal a rendszer tájékoztatja: a Skype párbeszédablakában megjelenik a „Please hold the line. MobiGater is transferring your Skype call to the user’s mobile phone free of charge.” üzenet („Kérem, tartsa a vonalat. A Mobigater ingyen továbbítja az ön Skype hívását a felhasználó mobiltelefonjára.”), illetve ennek bolgár változata is.

Az egészben az a nagyszerű, hogy a két technológia kínálta ingyenes lehetőségek felhasználásával nullára lehet csökkenteni a hívások költségét, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik a felhasználó – otthon, vagy éppen a kocsijában ül a városi forgalomban, esetleg vidéken utazik. Két dolog kell ehhez: hálótati lefedettség, hogy a telefon elérhető legyen, illetve egy, a hazai szolgáltatók mindegyikénél megtalálható előfizetési csomag. Ezek az úgynevezett flotta előfizetések: az egy virtuális minihálózathoz tartozó ügyfelek ingyen tudják egymást hívni. A flotta egyik SIM-kártyájának felhasználásával pedig csupán az adott előfizetés havidíját kell kifizetni, a Mobigater a felhasználó hálózatának részévé válik – egyszerű, mégis költséghatékony megoldás.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle