Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobigater: hogyan mobiltelefonáljunk ingyen?

Kütyük

Mobigater: hogyan mobiltelefonáljunk ingyen?

Kipróbáltuk, működik.

Még februárban adtunk hírt egy új fejlesztésről, melyet a bolgár illetőségű Eurodesign hozott létre. Ez a Mobigater, mely az internetes hangkommunikáció (Skype) ingyenességét igyekszik összeházasítani a mobiltelefonok kínálta felhasználói szabadsággal – egy plusz SIM-kártya segítségével. Amint azt akkor is megírtuk, kétféle változat létezik a szerkezetből: az otthoni felhasználóknak készült Plus, és a vállalati szféra számára fejlesztett, nagyobb tudású Pro. Az előbbit volt lehetőségünk kipróbálni.

A készülék dobozában a készüléken kívül még két antennát (egy fix és egy rugalmasabban elhelyezhető, kábeles csatlakozásút), a telepítő CD-t, egy USB-s kábelt, a tápcsatlakozót és az adaptert találjuk. Az univerzalitásra való törekvés jegyében a cég mellékelt még egy, az angolszász területeken is működő tápkábelt, vagyis szerte Európában használható az eszköz. A használatba vétel az általában megszokott „összedugom és megy” elvtől eltér: mielőtt csatlakoztatnánk a készüléket PC-nkhez, először a CD-ről kell installálni a szoftvert. Még egy dolgot kell az áram alá helyezés előtt megcselekedni: a Mobigater alján található fedelet eltávolítva be kell helyezzük a SIM-kártyát.

És itt álljunk is meg egy időre – itt az ideje, hogy elmagyarázzuk pontosan, hogyan is működik az Eurodesign fejlesztése. Az eszköz arra képes, hogy hidat létesítsen az online hangkommunikációs lehetőség, azaz a Skype, és mobiltelefonunk között. Ehhez azonban szüksége van egy plusz SIM-kártyára, amivel megnyílik az internetes és a GSM hálózatok közötti átjáró. A Skype-ról indított hívások a SIM-kártya révén a felhasználó telefonján fognak csörögni, vagyis a hívó félnek egy centjébe sem kerül a telefonálás – ő csak a két Skype közötti információáramlásért „fizet”, ami köztudottan ingyenes. Voltaképp tudomást sem kell szereznie arról, hogy a hívott fél éppen nem a PC-je előtt ül, és egy számítógéphez csatlakoztatható mikrofont használ, hanem a mobiltelefonjáról beszél. Erről mindazonáltal a rendszer tájékoztatja: a Skype párbeszédablakában megjelenik a „Please hold the line. MobiGater is transferring your Skype call to the user’s mobile phone free of charge.” üzenet („Kérem, tartsa a vonalat. A Mobigater ingyen továbbítja az ön Skype hívását a felhasználó mobiltelefonjára.”), illetve ennek bolgár változata is.

Az egészben az a nagyszerű, hogy a két technológia kínálta ingyenes lehetőségek felhasználásával nullára lehet csökkenteni a hívások költségét, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik a felhasználó – otthon, vagy éppen a kocsijában ül a városi forgalomban, esetleg vidéken utazik. Két dolog kell ehhez: hálótati lefedettség, hogy a telefon elérhető legyen, illetve egy, a hazai szolgáltatók mindegyikénél megtalálható előfizetési csomag. Ezek az úgynevezett flotta előfizetések: az egy virtuális minihálózathoz tartozó ügyfelek ingyen tudják egymást hívni. A flotta egyik SIM-kártyájának felhasználásával pedig csupán az adott előfizetés havidíját kell kifizetni, a Mobigater a felhasználó hálózatának részévé válik – egyszerű, mégis költséghatékony megoldás.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés