Connect with us

technokrata

Zenepiac: a Microsoft is belendül

Kütyük

Zenepiac: a Microsoft is belendül

Nem hagyja elhúzni az Apple-t a másolásvédelem nélkül kínált zenék tekintetében Bill Gates cége.

Az imént írtunk az EMI lépéséről, miszerint egy DRM-mel bíró dalhoz képest nem sokkal többért másolásvédelem nélkül is elérhetővé teszik zeneszámaikat – sőt, egész albumok vásárlásánál nincs is különbség a számla összegében. A vásárlási hajlandóságot növelendő, ezek a felvételek jobb minőségben kerülnek terjesztésre, mint a digitális jogvédelemmel ellátott alkotások. És habár az EMI-Apple megállapodás még olyan friss, hogy szinte még fel sem álltak a felek az asztaltól, amikor a Microsoft szintén bejelentette, hogy ő is lépni fog.

Ez lehet ugyanis a kitörési pont Redmond számára, amely mindmáig nem tudta megtörni – a beleölt dollármilliók ellenére sem – Steve Jobs zeneáruházának és Ipodjának sikerét. Az Itunes-zal szemben ugyanis a Zune, mint lejátszó, csúfosan leszerepelt, ráadásul a Zune Marketplace online bolt sem volt képes még csak megszorongatni sem riválisát. Igaz, a Microsoft szerint azok a felvetések, miszerint a DRM-nek vége van, teljesen irreálisak, ettől függetlenül az EMI-jal Redmond is leül tárgyalni, hogy felhasználóinak másolásvédelemtől mentes dalokat kínáljon. És úgy tűnik, hogy ez mégiscsak egy folyamat elindulása lehet: a szoftverfejlesztő vállalat azt is a nyilvánosság tudtára adta, hogy más kiadókkal is hasonló megállapodásokat szeretne kötni. A másolható zeneszámok megjelenésének pontos idejéről azonban még nem nyilatkoztak a Microsoftnál.

Mindeközben a Zune eladásai visszaestek – az NPD piackutató vállalat felmérése szerint januárban az Egyesült Államokban a merevlemezes hordozható médialejátszók között 9,9 százalékos értékesítési részesedést tudott felmutatni a kis készülék, ám februárban ez már csak 8,8 százalék volt. A Microsoft nem adta fel, most a színekkel kísérletezik: görögdinnye piros és rózsaszín árnyalatokban is megjelenik majd a piacon a Zune, amitől azt reméli Redmond, hogy jobban fog fogyni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek