Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zenepiac: a Microsoft is belendül

Kütyük

Zenepiac: a Microsoft is belendül

Nem hagyja elhúzni az Apple-t a másolásvédelem nélkül kínált zenék tekintetében Bill Gates cége.

Az imént írtunk az EMI lépéséről, miszerint egy DRM-mel bíró dalhoz képest nem sokkal többért másolásvédelem nélkül is elérhetővé teszik zeneszámaikat – sőt, egész albumok vásárlásánál nincs is különbség a számla összegében. A vásárlási hajlandóságot növelendő, ezek a felvételek jobb minőségben kerülnek terjesztésre, mint a digitális jogvédelemmel ellátott alkotások. És habár az EMI-Apple megállapodás még olyan friss, hogy szinte még fel sem álltak a felek az asztaltól, amikor a Microsoft szintén bejelentette, hogy ő is lépni fog.

Ez lehet ugyanis a kitörési pont Redmond számára, amely mindmáig nem tudta megtörni – a beleölt dollármilliók ellenére sem – Steve Jobs zeneáruházának és Ipodjának sikerét. Az Itunes-zal szemben ugyanis a Zune, mint lejátszó, csúfosan leszerepelt, ráadásul a Zune Marketplace online bolt sem volt képes még csak megszorongatni sem riválisát. Igaz, a Microsoft szerint azok a felvetések, miszerint a DRM-nek vége van, teljesen irreálisak, ettől függetlenül az EMI-jal Redmond is leül tárgyalni, hogy felhasználóinak másolásvédelemtől mentes dalokat kínáljon. És úgy tűnik, hogy ez mégiscsak egy folyamat elindulása lehet: a szoftverfejlesztő vállalat azt is a nyilvánosság tudtára adta, hogy más kiadókkal is hasonló megállapodásokat szeretne kötni. A másolható zeneszámok megjelenésének pontos idejéről azonban még nem nyilatkoztak a Microsoftnál.

Mindeközben a Zune eladásai visszaestek – az NPD piackutató vállalat felmérése szerint januárban az Egyesült Államokban a merevlemezes hordozható médialejátszók között 9,9 százalékos értékesítési részesedést tudott felmutatni a kis készülék, ám februárban ez már csak 8,8 százalék volt. A Microsoft nem adta fel, most a színekkel kísérletezik: görögdinnye piros és rózsaszín árnyalatokban is megjelenik majd a piacon a Zune, amitől azt reméli Redmond, hogy jobban fog fogyni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés