Connect with us

technokrata

Védtelen dalok

Kütyük

Védtelen dalok

Ismert zenék másolásvédelem nélkül, legálisan.

Igen, mégse, mégis – nagyjából ezzel össze is foglaltuk az elmúlt hónapok trendjét, ami a másolásvédelem nélküli zenék terjesztésére vonatkozik. Lássuk részletesebben, mi történt: amint arról mi is írtunk, az EMI nemrég bejelentette, hogy foglalkoztatja a gondolat: jogvédelem nélküli dalokat tesz elérhetővé, természetesen fizetős formában. Később azonban úgy tűnt, dugába dől a terv, mivel ezekért a zeneszámokért többet szerettek volna látni, és az ezzel kapcsolatos felelősséget illetve többletköltséget a terjesztők nyakába akarták varrni. Az Apple első nekifutásra nem is ment bele a megállapodásba, de Steve Jobs cége a minap mégis beadta a derekát.

Legalábbis a mostani helyzet az, hogy az EMI teljes(!) zenei katalógusa elérhető lesz DRM formában az Itunes zeneáruházban, még a májusi hónap során. Érdekes ugyanakkor, hogy a kiadó jogtulajdonába tartozó Beatles dalok képezik az egyetlen kivételt – ezek az alkotások továbbra is csak másolásvédett formában vásárolhatók meg. És van még egy csavar: nem szűnik meg a DRM-es zenék árusítása sem. Ezek továbbra is beszerezhetők darabonként 1 dolláros áron; a szabadon másolható (már ameddig a megvásárló birtokában marad) állományokért pedig valamivel többet, 1,3 dollárt kell kicsengetni.

Most tehát a vásárlói oldalon a labda, hiszen a fenti árkülönbség nem vészes, és akinek fontos a (legális) hordozhatóság, ennyit még rááldozhat. Különösen annak tükrében vonzó az ajánlat, hogy teljes albumok vásárlása esetén a kétféle állományformátum ára megegyezik: a komplett album ugyanannyiba kerül másolásvédelemmel és anélkül is. További csábító ajánlat, hogy a DRM-mentes alkotások jobb minőségűek (magasabb bitrátán kínálják), mint a jogvédelemmel ellátott zeneszámok. Mindez oda vezetett, hogy a tesztelési időszak alatt jócskán elhúzott a „szabad” zene: 10 az 1-hez arányban vásárolták a „bétavevők” a dalokat, a másolásvédelemmel nem bírók javára.

Amennyiben a kezdeti sikerek kitartanak, az EMI más kiskereskedelmi partnereivel is megpróbál hasonló megállapodásra jutni, közölte a kiadóvállalat. Ezek a cégek így szabadon eldönthetik, hogy milyen formában akarják a zenéket eladásra kínálni: az MP3, a WMA és az AAC formátum áll rendelkezésükre. Az Itunes-ban például 256 kbps-os AAC file-ok várják a vásárlókat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek