Connect with us

technokrata

Internet-történelem Magyarországon

Kütyük

Internet-történelem Magyarországon

Hazánkban járt Vint Cerf, az „Internet atyja”.

Sokan tettek sokat azért, hogy az Internet úgy legyen használható, ahogyan most, közülük mégis kiemelkedik Vint Cerf, az 1943-ban született amerikai mérnök. Neki köszönhetjük többek között a TCP/IP protokoll létrejöttét (melyet Bob Kahnnal együtt fejlesztett ki), sok más egyéb mellett – nem véletlen, hogy gyakran úgy nevezik: az Internet egyik alapító atyja. Cerf mára élő legendává vált; amihez a 2005-ben Google-hez történt csatlakozása is hozzájárult. És ezzel ő maga is tisztában van: a hét elején hazai újságíróknak zártkörű előadást tartó amerikai névjegykártyáján titulusként a következő olvasható: „Chief Internet Evangelist”.

A sajtómeghívóban olvasott előzetes információk szerint három témát feszegetett volna Vint Cerf: „Hogyan néz ki ma az internet és mi várható a jövőben?”, „A bolygóközi Internet megvalósításának kihívásai”, „Innováció a Google-nál”. Ezek közül sajnos a bolygóközi Internetre már egyáltalán nem jutott idő, mivel a tematika első pontja olyan dominánsnak bizonyult az előadás során. A már több mint 60 éves Cerf szinte gyermeki lelkesedéssel mesélt az Internet fejlődéséről, számos anekdotát megemlítve. Szóba került például az Internetre csatlakozó háztartási eszközök témája, miszerint a hűtő képes leolvasni a belé helyezett élelmiszerek RFID kódjait, és ez alapján a Világhálón keresgélni az eltárolt alapanyagokból készíthető receptek után. Ezt követően Cerf megemlítette, hogy japánok kifejlesztették a szintén „netképes” házi mérleget, amely folyamatosan küldheti az információkat (testtömeg, -zsírarány stb.) a felhasználó orvosának. Majd a kettőt összekapcsolva azon humorizált az amerikai előadó, hogy eljöhet még az az idő, amikor a hűtő csak fogyókúrás recepteket kínál fel, tudomást szerezvén a mérleg által mért túlsúlyról – sőt, akár meg is tagadhatja az ételhez való hozzáférést. De beszélt arról az amerikai fiatalemberről is, aki integrálta notebookját a szörfdeszkájába.

Vint Cerf

Szóba kerültek azonban komolyabb témák is. Cerf kifejtette, hogy neki, mint vezető internetes szónoknak, tulajdonképpen négy feladata van. Egyrészt szorgos méhecske módjára járja a Google különböző országokban található leányvállalatait, és igyekszik összehangolni a mérnökök munkáját. Másrészt politikai feladata is van: nemzetek vezetőivel találkozik, fontos tárgyalásokon vesz részt a Föld fejlődéséért leginkább felelős emberekkel. Előadásait diákok előtt is megtartja; például Magyarországon járva a Mindentudás Egyeteme részesülhetett abban a megtiszteltetésben, hogy Cerf beszédet tartott. Az egyetemistákat azonban nem csak informálni szereti a tudós, hanem a Google számára toborozni is igyekszik: a legjobb koponyákra vadászik a felsőoktatási intézményekben. Végül, utolsó feladatának az internetes fejlődés népszerűsítését tartja.

Ha már szóba került a Google: újságírói kérdés firtatta az amerikai keresővállalat és a kínai cenzúra viszonyát. Cerf készségesen beismerte, hogy a google.cn másként működik, mint a többi, lokalizált keresősite. A vállalat eleget tett a kommunista rezsim feltételének, és cenzúrázza a keresésekre kiadott találatokat. Ennek oka, hogy választás elé került a Google: vagy így biztosítja helyi szolgáltatását, vagy sehogy. Mindazonáltal Cerf úgy véli, hogy a szigor lazulóban van Kínában: az elmúlt hónapokban a távol-keleti országban járt, és elmondása szerint olyan bírálatokat hallott, amelyeket korábban nem mertek megengedni maguknak a helyiek. Az amerikai kutató szerint csak idő kérdése, hogy mikor lesz szólásszabadság az országban.

Az előadás során nem rejtette véka alá a nőkről alkotott véleményét sem az internet vezető szószólója – erről bővebben a következő oldalon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle