Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Nokia N93i – evolúciós modell

Kütyük

Teszt: Nokia N93i – evolúciós modell

Megérkezett szerkesztőségünkbe a Nokia egyik legnagyobb tudású és egyben legdrágább mobiltelefonja, a sokak által várva várt N93i. Kíváncsian fogtam vallatóra az új nagyágyút, mely ugyebár nem minden előzmény (N93) nélkül jött a világra, és bizony korántsem revolúciós, hanem sokkal inkább evolúciós modell.

A piacvezető gyártó tavaly tavasszal rántotta le a leplet a kifejezetten fotózásra és videózásra kihegyezett Nokia N93-ról, melyhez egészen addig nagyon komoly reményeket fűztünk, amíg a kezünkbe nem került. Az N93 bizony több szempontból is alkalmatlan volt arra, hogy beváltsa a hozzá fűzött reményeket, hiszen egyrészt gigantikus méreteket kapott, másrészt fotós kvalitásai sem túl meggyőzőek.

Úgy látszik, hogy erre maga a gyártó is ráébredt, melynek ékes bizonyítéka, hogy tulajdonképpen alig néhány hónappal az N93 piaci debütálását követően, idén januárban máris bemutatta a némileg ráncfelvarrt, módosított utódmodellt, az N93i-t. Két hónappal később, márciusban már meg is jelent a kereskedelmi forgalomban a készülék – a mi tesztpéldányunk ezúttal kivételesen nem a Nokia hazai képviseletétől, hanem az XXL GSM-től érkezett.

Design

Batár, böszme, bálna – körülbelül ilyen és ehhez hasonló, nem túl pozitív jelzők jutnak eszébe az ember fiának, ha rápillant egy Nokia N93-ra. A finn tervezőknek rendesen akadt munkájuk a készülékkel, de végül is gyakorlatilag minden egyes kis porcikájából sikerült lefaragni néhány millimétert, illetve grammot. Ennek eredményeképp a Nokia N93i már ˝csak˝ 108 milliméter hosszú, 58 milliméter széles és 25 milliméter vastag.

Összehasonlításképp, az eredeti N93 nem kevesebb mint 118x55x28 milliméteres méretekkel rendelkezik. A 133 köbcentiméteres térfogat 115-re csökkent és ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy a mérleg mutatója immár nem 180, hanem 163 grammon áll meg. Tévedés ne essék, az N93i még mindig nagyobb az átlagnál, de most már csak picit batár, picit böszme és picit bálna.

A hatásos fogyókúra után a legszembetűnőbb változás a felhajtható és egyben ugyebár elforgatható fedlapot érintette. Az N93 ódivatú borítása immár a múlté: az N93i fedlapja tükröződő felületet kapott. Ez utóbbi akár még sminktükörként is használható, de sajnos komoly negatívuma, hogy rendkívül könnyen piszkolódik.

Vérbeli multimédiás mindenesről lévén szó, korántsem meglepő, hogy a készülék gyakorlatilag összes része tele van zsúfolva különböző kezelőszervekkel és csatlakozókkal. Baloldalra került az optika, valamint a hozzá tartozó segédfény, valamint ugyancsak itt keresendő az infravörös port, a fül alá rejtett Pop-Port, illetve a mini töltőcsatlakozó. Kár, hogy nincs miniUSB, hiszen az újabb Nokiákon már nem is egy modellen találunk ilyet.

Az ellentétes oldalra került a zoomoláshoz és exponáláshoz használt kombinált kezelőszerv, a mini joystick, a kamera/videó üzemmódváltó gomb, a vaku dedikált gombja, illetve a kihajtható fül alatt található miniSD bővítőslot. Újdonság, hogy gyárilag immár nem 128 MB-os, hanem 1 GB-os memóriakártyát kapunk a telefon mellé. A sztereó mikrofon és a bekapcsoló gomb a felső élre került, a hordszíjt pedig alul tudjuk rögzíteni.

Kijelző, billentyűzet

A nagy méretcsökkentés szerencsére nem hatott ki a fő kijelzőre, mely továbbra is 2,4 colos képátlójú és 36×48 milliméteres fizikai méretekkel rendelkezik. Összehasonlításképp, a Nokia N95-ben egy ennél némileg nagyobb, 2,6 colos display teljesít szolgálatot. Az N93i TFT technológiájú LCD-je ugyanúgy 240×320 pixeles felbontású, mint az N93-ban fellelhető kijelző, ellenben a színmélység növelésével a megjeleníthető színárnyalatok száma 262 ezerről 16 millióra növekedett. Ezt nem árt tudni, de mondanom sem kell, hogy a hétköznapi gyakorlatban vajmi kevés jelentősége van.

A fényerő a külső fényviszonyoknak megfelelően automatikusan állítódik és a szenzor érzékenysége öt fokozatban állítható. Az aktív készenlét már régi ismerősünk, a hálós/listás elrendezésű menürendszer pedig ezúttal is könnyen személyre szabható, átrendezhető. A kijelző alaphelyzetben függőleges képe automatikusan elfordul 90 fokkal, ha a fedlapot elforgatjuk.

A kiegészítő külső display a legfejlettebb OLED technológiára épül. A csíkszerű panel 128×36 pixel, illetve 65 ezer színárnyalat büszke tulajdonosa. A színséma lehet fehér, piros, zöld, kék vagy éppen rózsaszín – akár az aktuális hangulatunknak megfelelően. Alaphelyzetben a térerő, a pontos idő és az akkumulátor töltöttségi szintje olvasható le a kijelzőről, de ha megnyomjuk az exponáló gombot, az LCD átvált a dátum, az idő és nap nevének megjelenítésére.

Az N93-hoz képest a billentyűzetet is átszabták. A Nokiának a jelek szerint megtetszett a Motorola által a RAZR pengemobilok kapcsán bevezetett fémbillentyűzete, mely ugyebár egyetlen, perforált lapból áll. A hagyományos karakter/szám gombok felett a navigációs gombon kívül két funkciógomb, két híváskezelő billentyű, illetve egy szerkesztő, egy törlés, egy menü és egy multimédia gomb leledzik. A kijelző felett két oldalt két további funkciógombra lehetünk figyelmesek, melyek a második kamerát, a hangszórót és a fényszenzort fogják közre.

Kamera

A Carl Zeiss gyártmányú optika a már megszokott módon jobboldalra került, a frontlencsét pedig nem elhúzható fedlap, hanem egy levehető kis sapka védi a karcolások ellen. A kamera azonnal életre kel, amint felhajtjuk, majd pedig elforgatjuk a fedlapot. A zoomot az expó gomb melletti fülecske fel-le történő pöckölgetésével tudjuk kontrollálni. Kétfajta zoomot kapunk: az optikai zoom sajnos még mindig hangos és bizony a minősége is lehetne jobb, a digitális zoom ellenben hangtalan (még szép), de persze nem sok értelme van. Négyfajta felbontás közül lehet választani: 3M-ben 2.048×1.536, 2M-ben 1.600×1.200, 1,3M-ben 1.280×960, 0,3M-ben pedig 640×480 pixeles felvételek készülnek, a képminőség külön nem szabályozható. A Nokia új zajcsökkentő algoritmust vetett be, ami a zajt hallhatóan mérsékli, de bizony a részletgazdagságot is némileg csökkenti.

Az autofókusz ebben a kategóriában már magától értetődik, azonban érdekes, hogy makró (10-60 centiméter), illetve tájkép témabeállítás mellett nem működik. Létezik még ezenkívül egyéni, éjszakai és éjszakai arckép mód, a fehéregyensúly pedig napos, felhős, izzólámpás és fénycső beállításokkal rendelkezik. Sorozatfelvételt használva öt darab teljes felbontású fénykép készül, kevés fény esetén akár vakuval is megspékelve. Az önkioldó 2, 10 és 20 másodperces késleltetést ismer és gyárilag négy zárhangot találunk a telefonon. Az elkészült felvételek egyszerűen kinyomtathatók, illetve MMS-ben, Bluetooth-on és infravörös porton keresztül továbbíthatók. Egy-egy 3 megapixeles kép egyébként témától függően 600-900 KB tárhelyet foglal. Egy ilyen fotós mobilba igazán belefért volna még egy ISO állítási lehetőség, és bizony a panorámakép funkciót is örömmel fogadnánk, ha lenne.

Ha a fotózásban nem is, videózásban még mindig ott van a topon a Nokia N93i. 640×480 pixeles felbontású, 30 képkocka/másodperc sebességű, MP4 formátumú videók, elektronikus rázkódáscsökkentéssel – nagyon komoly! Az optika hangos kerregése sajnos még mindig zavaró és bizony éppen emiatt maradt ki a folyamatos autofókusz funkció a kereskedelmi forgalomba kerülő modellekből. Ez utóbbi a prototípusokban bizony még benne volt és folyamatosan tűéles képet biztosított, némi zajért cserébe.

Szolgáltatások

A Symbian operációs rendszer 9.1-es verziójára, illetve az S60 platform harmadik kiadására épülő Nokia N93i-ben egy háromnormás (900/1800/1900 MHz) GSM modul teljesít szolgálatot. A GPRS, EDGE és UMTS adatátvitel adott, és bár kukacoskodásnak tűnhet, a HSDPA is igazán belekerülhetett volna a ˝befecskendezősített˝ N93i-be. 3,5G tehát nincs, ellenben kapunk 802/11b/g szabványú, WEP/WPA/WPA2 titkosítású Wi-Fi-t, Bluetooth 2.0-t (A2DP nélkül), infravörös portot, USB 2.0 vezeték adatátvitelt, valamint walkie-talkie jellegű Push To Talk technológiát.

A belső memória mintegy 50 MB kapacitással bír és miniSD kártyákkal akár működés közben is egyszerűen bővíthető. Rendkívül hasznos, hogy az N93i-ből a Mass Storage funkció sem hiányzik, és a TV-kimenet (PAL/NTSC, 4:3/16:9) sem éppen rossz mulatság: fotóinkból rögtönzött diavetítést rendezhetünk egy TV-n, illetve akár videókat is nézhetünk rajta. Hardver fronton említést érdemel még a 314 MHz-es órajelen ketyegő processzor, mely teljesen megegyezik az N93-ban található mikrochippel.

Az összes elterjedt formátumot támogató zenelejátszó korrekt kis darab, lévén, hogy képes a háttérben működni, kezeli a playlisteket és az ötsávos ekvalizerrel még a hangzása is szépen beállítható. A telefon dobozában egyébként egy HS-23 típusjelzésű vezetékes headsetet találunk, ami egyben a sztereó FM rádió antennájaként is funkcionál. A 20 csatornás rádió sajnos nem RDS-es. A hangrögzítő maximum 60 perces felvételeket tud készíteni, ezenkívül pedig számológépet, átváltót, jegyzetkészítőt, ZIP tömörítőt, QuickOffice alkalmazásokat és vonalkód olvasót is kapunk a pénzünkért.

A régi BP-6M (1.100 mAh) akkumulátor nyugdíjba vonult és átadta a helyét a némileg csökkentett kapacitású, 950 mAh-s BL-5F-nek. Ez utóbbi papíron 3,5 órás beszélgetési időt, illetve 280 órás készenléti időt képes biztosítani – hangsúlyozom: papíron.

Konklúzió

A revolúció tehát elmaradt, ehelyett kaptunk egy némileg átszabott, modernizált készüléket. A telefon lehetne még kisebb, még nagyobb felbontású és bizony HSDPA is kerülhetett volna bele. No de némi nemű újdonságot a Nokia N93i utódjába is kellett még hagyni…

Pozitívum: csökkentett méret és tömeg, szebb külső megjelenés, Carl Zeiss optika, 3 megapixeles fényképezőgép, VGA kamkorder, videótelefonálás a második kamerával, egyszerűen bővíthető memória, 1 GB-os gyári memóriakártya, GPRS, EDGE, UMTS, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, USB 2.0, infravörös port, TV-kimenet, sztereó FM rádió, Push To Talk, Mass Storage.

Negatívum: zajos optikai zoom, nincs folyamatos autofókusz, hiányzik a miniUSB és HSDPA adatátvitel, a sztereó Bluetooth füleseket nem kezeli a telefon, az akkumulátor lehetne nagyobb kapacitású.

A cikk írásának időpontjában a Nokia N93i az XXL GSM-nél 160 ezer forint körüli áron szerezhető be.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés