Connect with us

Hirdetés

technokrata

Villámgyors mobil net – terjed a HSDPA

Kütyük

Villámgyors mobil net – terjed a HSDPA

Az UMTS követője szépen lassan tör előre.

A GSA (Global mobile Suppliers Association) egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy jelenleg a világ 54 országában már nem kevesebb mint 100 kereskedelmi HSDPA szolgáltatást üzemeltetnek a mobil operátorok. A tanulmány kitér arra, hogy az UMTS szolgáltatóknak ma már körülbelül kétharmada rendelkezik HSDPA infrastruktúrával. A 3,5G-nek is nevezett technológia térnyerését jól szemlélteti, hogy az elmúlt 12 hónapban világszerte 89 kereskedelmi HSDPA szolgáltatást indítottak be.

Ez tehát a jelen, de a HSDPA fejlesztések továbbra is gőzerővel folynak: 67 országban 147 mobil szolgáltató vallja elkötelezettnek magát a 3,5G mellett. A szolgáltatás önmagában véve természetesen még nem minden, hiszen mit ér a HSDPA, ha nincs mivel kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Szerencsére e tekintetben sem rossz a helyzet, hiszen jelenleg 220 különböző HSDPA eszköz van jelen a piacon, melyek közül 160-at elmúlt fél esztendőben jelentettek be.

A HSDPA sebessége is folyamatosan növekszik. A GSA adatai szerint a jelenleg működő 100 kereskedelmi HSDPA hálózat közül 40-ben már 3,6 Mbit/s-os letöltési sebesség érhető el és szépen lassan egyre több hálóztatot gyorsítanak majd első lépcsőben 7,2 Mbit/s-ra, majd pedig 14,4 Mbit/s-ra. Míg a HSDPA a letöltés gyorsaságáért felel, addig a HSUPA a feltöltést is beturbózza. Ahogy arról már beszámoltunk, a Mobilkom Austria A1 február vége óta már nem csak HSDPA-t, hanem villámgyors feltöltést kínáló HSUPA-t is szolgáltat, melynek segítségével Európában először 1,4 Mbit/s-os feltöltési sebesség is elérhető.

Hazánkban mindhárom mobil szolgáltató rendelkezik UMTS-sel, azonban jelen pillanatban még csak a T-Mobile biztosít HSDPA szolgáltatást az ügyfelei számára. Ez az eleinte 1,5 Mbit/s-os HSDPA ma már 3 Mbit/s-os sebességgel száguld, és valamikor a közeljövőben 7 Mbit/s-ra fog gyorsulni. A T-Mobile CeBIT-es standján egyébként már élőben kipróbálható volt a 7 Mbit/s-os mobil száguldás.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés