Connect with us

technokrata

IE vs. Firefox – melyik böngészőt szeretjük?

Kütyük

IE vs. Firefox – melyik böngészőt szeretjük?

A böngészőháború tovább zajlik – jelentős esések és emelkedések a múlt évben.

Nemrég tette közzé a Onestat nevű elemzőcég legfrissebb felmérésének eredményét, mely az internetezők által használt böngészők részarányaira vonatkozik. Az egész világra vetített számok meglepetést (is) hoztak, főleg annak tükrében, hogy a tavalyi év végén mindkét nagy szereplő új változatokkal jelent meg a „piacon”. No de lássuk az eredményeket!

Az Internet Explorer (7-es, magyar változat letöltése) 85,82 százalékos részesedéssel bírt a Föld internetezői körében, a Onestat felmérése alapján, 2006 januárjában. Ez a nyár közepére 83,05 százalékra csökkent, aminek okára a következő bekezdésben világítunk rá. Itt érte el egyébként a redmondi böngésző népszerűsége mélypontját, mert ezt követően már emelkedett a felhasználók részaránya – az idei év első hónapjára gyakorlatilag ugyanoda (85,81 százalék) jutott, ahonnan tavaly elindult.

Hasonló, de ellentétes hullámzás volt megfigyelhető a Firefoxnál (2.0.0.2-es változat letöltése). A tavaly januári adathoz (11,23 százalék) képest a Tűzróka rajongótábora nyárra nőtt meg a legjobban (12,93 százalék), azaz az Internet Explorert használók egy jelentős része eddigre cserélte le a browserét. Ezzel ellentétes folyamat zajlott le ősszel: októberig esett a felhasználók száma (11,49 százalék), majd januárra – vélhetően az új böngészőváltozat kiadása miatt – ismét emelkedésnek indult; ekkorra 11,69 százalékot mértek a Onestat kutatói. A teljes évre kivetítve ez mintegy 4,1 százalékos emelkedést jelent.

A tavalyi év nagy vesztese az Apple által fejlesztett Safari böngésző lett, mely 1,88 százalékos januári részesedését májusig még 2,02 százalékra tudta növelni, de innentől már csak a lejtmenet következett. Végül idén januárban 1,64 százalékos részarányt tudott csak felmutatni az alkalmazás, mely így összességében rajongói táborának közel 13 százalékát vesztette el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp