Connect with us

100 GB-os memóriakártyák

Kütyük

100 GB-os memóriakártyák

A technológia határán járva.

Minden miniatürizálási eljárássorozatot fenyeget a természeti korlátok elérésének réme. Az egyre olcsóbbá és nagyobb kapacitásúvá váló flash memóriáknál a jelenlegi technológia valahol 22-32 nanométeres gyártási eljárásnál ér lehetőségeinek határaihoz. Dél-koreai kutatók azonban nemrég felfedeztek egy új eljárást: szén nanocsövek alkalmazásával akár a 10 nanométeres félvezetőelemek előállítása is elérhetővé válhat.

A Nature Nanotechnology újságban publikált kutatás szerint ezzel az új anyaggal és gyártási eljárással a jelenlegi processzoroknál alkalmazott (65 nanométeres) gyártás léptéke hatodára csökkenthető. Olyan vezetőszálakat sikerült létrehozni, amelyek az emberi hajszál vastagságának mindössze 12 ezred részét teszik ki. Mindazonáltal nem a flash memóriáknál debütálna egyedül a nanocsöves megoldás: az idei év során már megjelenhet az NRAM, mely a hagyományos DRAM-okat váltaná le. Alacsonyabb energiafogyasztás mellett kínál magasabb teljesítményt, tehát ideális lépésnek tűnik – amint sikerül a gyártási költségeket lejjebb szorítani.

Nemrég a Seagate is kijelentette, hogy a memórialapú adattárolók előbb-utóbb leválthatják a merevlemezeket, mivel a mágneses adatrögzítési módszerekhez képest sokkal dinamikusabban növelik tárterületüket ugyanannyi idő alatt, köszönhetően az intenzív fejlesztéseknek. Ma már boltban kaphatók 8 GB-os kapacitással bíró memóriakártyák is, de a dél-koreai kutatók szerint nincs messze az az idő sem, amikor a több mint 100 GB-os kapacitású flash tárolók is megvehetők lesznek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő