Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bealkonyult a hagyományos internet-használatnak

Kütyük

Bealkonyult a hagyományos internet-használatnak

2006-ban több minden véget ért Magyarországon, de mi várható 2007-re?

A Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom-és Trendkutató Központ (ITTK) kutatócsoportjának és partnereinek gondozásában elkészült jelentés 2004 óta immáron harmadszor látott napvilágot. Az anyag szerzői szerint 2006-ra elsősorban, mint korszakhatárra tekinthetünk az információs társadalom, az informatika és az internet terén. Esély van ugyanis arra, hogy 2007-re több, eddig meghatározó évtizedes trend forduljon meg, mivel élesedik a verseny a mobil és hagyományos távközlésben, új IP-alapú szolgáltatások terjednek el, és a kormányzat háttérbe szorulásával megnő az üzleti szféra, valamint a civilek felelőssége a terület fejlődésében.

A 2006-os évben egyértelmű előrelépést tapasztalhattunk néhány területen. Például nőtt az otthoni internet használat. Az e-közigazgatási szolgáltatások felkészültségi szintje Magyarországon változott a legnagyobbat egy év alatt Európában, és ezzel az ország elérte az Unió átlagának szintjét. Végül az innovációs járulék rendszere megújítani látszik a hazai tudásipari kapcsolatokat és aktivitást.

De számos területen történtek negatívan értékelhető események is az évben. Visszarendeződés történt az információs társadalom politikai kezelése terén, már nem élvez stratégiai prioritást a terület. Félresiklott a sokat ígérő fejlesztési pólusok ügye is. Változatlanul nem sikerül megszólítani a társadalom többségét kitevő információs írástudatlanokat, ezzel a magyar lakosok többsége kimarad az információs forradalom közvetlen alakításából. Nem került sor az optikai szélessávú közmű kiépítésének kormányzati előkészítésére sem, mivel a hazai viszonyok és az üzleti megoldásokat preferáló gondolkodásmód nem kedvez egy közösségi közmű alapon kialakított projekt elindításának.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés