Connect with us

technokrata

Régi-új fegyver a filmmásolás ellen

Kütyük

Régi-új fegyver a filmmásolás ellen

Jogvédett tartalmak felismerése az Interneten.

Az Audible Magic nevű kaliforniai cég vezérigazgatója, Vance Ikezoye a múlt héten mutatta be videofelismerő technológiáját – a demonstráció során egy Youtube-ról letöltött klipet volt képes azonosítani a technika. Tette mindezt annak ellenére, hogy az eredetihez képest sokkal rosszabb minőségben fértek hozzá a videotartalomhoz, aminek audioinformációját ráadásul egy kínai nyelven folytatott beszéd is bővítette. Úgy tűnt, hogy az egész klip egy sötét moziteremben került rögzítésre, kézi (kamerás) eszközökkel. Ennek ellenére sikerült a Kill Bill második részének egyik kardvívó részletét felismerni – az ominózus jelenetsorozat egyébként a film 49 percének 37 másodpercétől indul.

Örömmel fogadta a szórakoztatóipar a bejelentést, illetve a technika hétköznapokban való alkalmazhatóságát – az egyik legismertebb közösségi oldal, a Myspace például az Audible Magic eljárását fogja alkalmazni a jogvédett tartalmak kiszűrésére. Nem minden internetes, a témában érintett cég tervezi azonban a használatát – az egyik legnagyobb, a Google által tavaly megvásárolt Youtube biztosan nem lesz az Audible ügyfele. Habár az amerikai keresővállalat már bejelentette, hogy használni fog automatizált szűrőtechnológiát, erre még mindig nem került sor. Ennek talán az lehet az egyik legfőbb – és a médiatartalmakat birtoklókat feldühítő – oka, hogy a vállalat csak azon videók esetében kívánja alkalmazni, amelyek tulajdonosai széleskörű licencmegállapodást kötnek a Youtube-bal.

Visszatérve a tartalomszűrő rendszerekre: az Audible technikája és a hozzá hasonló fejlesztések mintafelismerő eljárásokon alapulnak. Amikor egy új állományt feltöltenek egy szűrővel ellátott website-ra, annak tartalmát automatikusan átvizsgálja a rendszer a központi adatbázis segítségével. Úgynevezett digitális ujjlenyomatokat keres, és ha egyezőséget talál, akkor erről értesítheti a webhely tulajdonosát vagy akár meg is tagadhatja az állomány rögzítését az internetes tárhelyen. Ikezoye szerint a cég technikájával visszazárható a szellem a palackba.

Persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Audible és a hozzá hasonlók rendszereit természetesen nem lehet ingyen használni, ami további költségeket róhat a médiamegosztással foglalkozó website-ok üzemeltetőire. Ráadásul az internetezők nem rajonganak a korlátozásokkal teletűzdelt site-okért, vagyis könnyen átpártolhatnak egy másik oldalra.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp