Connect with us

technokrata

Beteges függőség – a mobiltól

Kütyük

Beteges függőség – a mobiltól

A fiatalok szinte már létezni sem képesek mobiljuk nélkül.

Egy a napokban publikált tanulmányból kiderül, hogy a dél-koreai fiatalok tizede egyszerűen mobiltelefon függő. Az ország távközlési minisztériuma által készített jelentés szerint az 1.085 megkérdezett közül 111 nyilatkozta azt, hogy gyakorlatilag már létezni sem tud a telefonja nélkül. Ez főleg annak ismeretében érdekes, hogy a megkérdezettek életkora 9 és 19 év között mozgott, ezenkívül pedig figyelemre méltó, hogy a kutatók a felnőttek körében csak mintegy 4 százalékos mobil-függőségi arányt mértek. Ezek alapján elmondható, hogy a fiatal korosztály képviselői ma már sokkal inkább kötődnek mobiljukhoz, mint a felnőttek.

˝A gyerekek és a fiatalok a mobiltelefonjuk révén szabadabbnak érzik magukat és függetlenedni próbálnak a szerintük folyamatosan csak akadékoskodó szüleiktől. Néha órákat képesek azzal eltölteni, hogy szöveges üzeneteket küldözgetnek egymásnak˝ – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a kutatást végző csoport egyik tagja, aki elmondta, hogy az említett korosztályba tartozó fiatalok közül ma már szinte mindenki rendelkezik saját mobiltelefonnal.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatalok mobiltelefonos függősége sokszor olyan komoly, hogy amennyiben a szüleik elveszik tőlük szeretett készüléküket, azonnal dühkitörést kapnak. Dél-Koreában egyébként az iskolai órák alatt tilos mobilt használni, ennek ellenére egyes diákok arra vetemednek, hogy a padba lyukat vágnak, hogy azon keresztül folyamatosan láthassák a padba rejtett telefonjuk kijelzőjét. Végül még egy adat: egy tavalyi felmérés szerint a dél-koreai tanulók egyharmada naponta több mint 100, azaz száz darab SMS-t küld barátainak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle