Connect with us

technokrata

Nem a mobiltelefon-laptop házasságra

Kütyük

Nem a mobiltelefon-laptop házasságra

Az Intel és az Nokia felhagyott a közös munkával.

Legalábbis ami a HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) adatátviteli standard kezelésének notebookokba való integrálását illeti. A két vállalat nemrég jelentette be, hogy a végfelhasználók számára fejlesztendő megoldásról – mely nem igényelt volna további hardvereszközt a notebooktulajdonosok számára – megállapították: üzletileg nem bizonyulna életképesnek, ezért a két óriáscég úgy döntött, hogy (egyelőre) felhagynak ilyen irányú erőfeszítéseikkel. Vagyis a Santa Rosa kódnevű Centrino platform megjelenésekor a HSDPA kihasználásához különálló hardver szükségeltetik majd, a standard támogatása alapállapotban nem lesz része a következő generációs Centrino noteszgépeknek.

Az együttműködés egyébként még 2006 közepén kezdődött; Windigo kódnév alatt kezdtek a fejlesztésbe a vállalatok. A Windigo néhány chip és rádióantenna együttesét jelentette (volna), mely a notebooktulajdonosok kezébe adta volna a 2,5G (Edge), illetve a 3G hálózatokba való csatlakozás képességét – külön mobiltelefon vagy hálózati eszköz nélkül. Szeptemberben úgy tűnt, hogy a Santa Rosa már natívan támogatni fogja a megoldást, ám a minap letett erről a két vállalat. Mindazonáltal ez nem jelenti a cégek közötti együttműködés végét: a Nokia és az Intel a mobil WiMAX fejlesztésén és előállításán is közös erőfeszítéssel dolgozik.

Ide kapcsolódó hír, hogy a barcelonai 3GSM szakvásáron a Fujitsu Siemens Computers bemutatta az első HSUPA (High Speed Upload Package Access) UMTS szabványt támogató noteszgépét. A HSDPA szabvány ugyanis az internetes letöltés sebességét 7,2 Mbit/s-ra növelte, ám feltöltési sebessége (azaz az adatok és a parancsok elküldésének sebessége) viszonylag lassú (384 kbit/s) maradt. A HSUPA ezzel szemben feltöltéskor is 1,4 Mbit/s átviteli sebességet biztosít.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp