Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem a mobiltelefon-laptop házasságra

Kütyük

Nem a mobiltelefon-laptop házasságra

Az Intel és az Nokia felhagyott a közös munkával.

Legalábbis ami a HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) adatátviteli standard kezelésének notebookokba való integrálását illeti. A két vállalat nemrég jelentette be, hogy a végfelhasználók számára fejlesztendő megoldásról – mely nem igényelt volna további hardvereszközt a notebooktulajdonosok számára – megállapították: üzletileg nem bizonyulna életképesnek, ezért a két óriáscég úgy döntött, hogy (egyelőre) felhagynak ilyen irányú erőfeszítéseikkel. Vagyis a Santa Rosa kódnevű Centrino platform megjelenésekor a HSDPA kihasználásához különálló hardver szükségeltetik majd, a standard támogatása alapállapotban nem lesz része a következő generációs Centrino noteszgépeknek.

Az együttműködés egyébként még 2006 közepén kezdődött; Windigo kódnév alatt kezdtek a fejlesztésbe a vállalatok. A Windigo néhány chip és rádióantenna együttesét jelentette (volna), mely a notebooktulajdonosok kezébe adta volna a 2,5G (Edge), illetve a 3G hálózatokba való csatlakozás képességét – külön mobiltelefon vagy hálózati eszköz nélkül. Szeptemberben úgy tűnt, hogy a Santa Rosa már natívan támogatni fogja a megoldást, ám a minap letett erről a két vállalat. Mindazonáltal ez nem jelenti a cégek közötti együttműködés végét: a Nokia és az Intel a mobil WiMAX fejlesztésén és előállításán is közös erőfeszítéssel dolgozik.

Ide kapcsolódó hír, hogy a barcelonai 3GSM szakvásáron a Fujitsu Siemens Computers bemutatta az első HSUPA (High Speed Upload Package Access) UMTS szabványt támogató noteszgépét. A HSDPA szabvány ugyanis az internetes letöltés sebességét 7,2 Mbit/s-ra növelte, ám feltöltési sebessége (azaz az adatok és a parancsok elküldésének sebessége) viszonylag lassú (384 kbit/s) maradt. A HSUPA ezzel szemben feltöltéskor is 1,4 Mbit/s átviteli sebességet biztosít.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés