Connect with us

technokrata

Aki zenét tölt, úgyse venné meg?

Kütyük

Aki zenét tölt, úgyse venné meg?

Egy nemrég készült tanulmány szerint az illegális letöltés nincs jelentős hatással a fizetős keresletre.

Az „A file-csere hatása a lemezeladásokra: empirikus elemzés” címmel napvilágot látott felmérés készítői arra próbáltak meg választ keresni, hogy van-e összefüggés a hanglemezkiadók bevételeinek alakulása és az illegális dalcsere között, és ha igen, milyen. A kutatás két OpenNAP peer to peer szerver logjait és a Nielesen Soundscan adatait hasonlította össze. A 2002 első négy hónapjának elemzésén alapuló felmérés 680 különböző albumra jutó 1,75 millió dalletöltést vetett össze ugyanezen dalok eladásával. Mindössze 0,7 százalékát érintette az eladásoknak a file-letöltés, vonták le az adatok ismeretében a konzekvenciát a tanulmány készítői.

Kísérleti alanynak a német diákokat választották, akik a P2P támogatói csoportok közül a második legnagyobb réteget képviselik – minden hatodik amerikai letöltésre jut egy német diák által kezdeményezett (illegális) állománycsere. A felmérésben elsősorban azt az időszakot vizsgálták, amikor az iskolásoknak nem kellett oktatási intézményeiket látogatniuk – ilyenkor statisztikailag is kimutathatóan megugrott az illegális dalcsere mértéke. Ennek ellenére az amerikai eladásokra szignifikánsan nem volt befolyással a jelenség; vagyis a P2P hálózatok aktivitásának növekedésével nem lehetett kimutatni a zenei eladások csökkenését.

És habár az adatok már viszonylag réginek mondhatók, illetve más kontextusban árnyaltabb képet adhattak volna (ha mondjuk a német zenei piac eladásait követik nyomon a felmérést készítők), a jelenség hatása a csökkenő CD-eladásokra valószínűleg nem akkora, mint amekkorának az RIAA megpróbálja beállítani. A csökkenésnek számos más oka is lehet: a hanglemezkiadók például nem a valóban eladott lemezek számát veszik alapul, hanem a viszonteladóknak leszállított mennyiséget. Az Internet térnyerésével azonban az online áruházak nem szeretnek nagy raktárkészleteket felhalmozni, ezért kevesebbet is rendelnek az egyes albumokból. Más vélemények szerint a DVD-eladások felpörgése a CD-vásárlások elől vette el a pénzt; ráadásul nem szabad elfelejteni a fizetős zeneletöltő szolgáltatások előretörésének hatását sem.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle