Connect with us

technokrata

Örökségünk, digitalizálva

Kütyük

Örökségünk, digitalizálva

Egyszerű és gyors hozzáférés az európai kulturális örökség digitalizált értékeihez.

A MICHAEL: Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe projekt 2004-ben indult, az Európai Bizottság eTen programja keretében, három ország – Anglia, Franciaország és Olaszország – részvételével. 2006 júniusában MICHAELPlus néven további 11 ország csatlakozott hozzá. Jelenleg 14 ország 31 szervezete tagja a konzorciumnak, amely alapító okiratában alapelvként fektette le a többi EU tagállammal és szervezettel – beleértve az EU-hoz csak később, 2007 januárjában csatlakozó államokat – szembeni nyitottságot is. Jelenlegi partnerországok: Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Spanyolország.

A projekt deklarált célja az európai kultúra értékeinek bemutatása és reprezentálása mind Európa, mind a világ számára, amelynek érdekében megkísérli egységes formátumban, közös infrastruktúrában, egységes adatmodell szerint összegyűjteni, elérhetővé és kereshetővé tenni az Európában fellelhető – elsősorban digitális – kulturális gyűjtemények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak) leíró adatait.

A konzorciumnak jelenleg három magyar tagja van az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá a Neumann Kht. A minisztériumok a projekthez egy sajátos kötelezettségvállalással csatlakoznak, vállalták, hogy a projektidőszak során a digitalizálás, digitális kultúra, digitális infrastruktúra területein évente és fejenként 250 millió Ft-ot költenek. A Neumann Kht., azon belül is a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) feladata a projekt magyarországi szakmai végrehajtása, amelynek keretében egy műtárgy szintű metaadatbázist, protokolt, szabványt és infrastruktúrát fejleszt és tart fenn. A MICHAEL(Plus) projekt eredményeként létrejövő gyűjteményi metaadatbázis az NDA számára a már létező, tárgy-szintű metaadatbázis egyfajta kiegészítését, bővítését is jelenti, ezért amellett, hogy az NDA elindítja és szolgáltatja a magyar MICHAEL adatbázist és keresőt, meg kívánja oldani a két adatbázis integrált megjelenítését és kereshetőségét is.

Az európai MICHAEL portál elindításával 2006. decemberében egy közös, többnyelvű keresőfelületen elérhetővé vált az eddig elkészült angol, francia és olasz adatbázis. A budapesti találkozóval a projekt megvalósításának újabb fázisa kezdődött el, melyet a projekt magyarországi partnereként a Neumann Kht. koordinál. Ennek a projekt-fázisnak a keretében további 11 ország digitális gyűjteményeinek katalógusa készül el, majd ezek összekapcsolásával 2008-ban egy összeurópai gyűjteményi adatbázis jön létre. A Neumann Kht. a rendszer implementálásával kapcsolatos szakmai és koordinációs feladatokat (National Rollout and Localisation) látja el.

A MICHAEL(Plus) projekt a magyarországi intézmények számára egy viszonylag kevés erőforrást igénylő, ám kiemelkedő lehetőség arra, hogy az interneten elérhetőek, láthatóak és megtalálhatóak legyenek. A projekt 2007 tavaszára jut el abba a szakaszba, hogy megkezdődhet a magyarországi digitális gyűjtemények feltárása és rögzítése. Az ezres nagyságrendben található magyarországi gyűjtemények teljes feltérképezése nehéz feladat, ezért szükség van az összes digitális gyűjteménnyel rendelkező intézmény aktív részvételére.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle