Connect with us

technokrata

Google a filmkalózok szolgálatában?

Kütyük

Google a filmkalózok szolgálatában?

Jogilag vitatható segítség az illegális filmletöltésnek.

Illegális filmletöltéseket kínáló website-okat pereltek be a filmkiadók jogi érdekeit képviselő ügyvédek, és a perben felbukkant vádak szerint a site-okat maga a Google is támogatta. Az olyan webhelyek, mint az EasyDownloadCenter.com és a TheDownloadPlace.com peer to peer file-megosztó hálózatokhoz kínált filmkereső alkalmazásokat, áll a még 2005-ben, New Yorkban indított peres eljárás aktáiban. A jogvédők szerint az alperesek hamisan azt állították magukról, hogy tevékenységük legális.

A csavar azonban itt jön a történetben. A beperelt üzemeltetők azt állították, hogy a Google javaslatára használták a filmek neveit, mint kulcsszavakat, növelendő látogatóik számát. A The Wall Street Journal (meg nem nevezett forrásokra hivatkozó) értesülései szerint a Google AdWords szolgáltatásának értékesítői olyan kulcsszavak megvásárlását javasolták, mint a „pirated” és a „bootleg movie download”; ezt egy Google alkalmazott meg is erősítette.

A Google nem sokkal az eset kipattanását követően közleményt tett közzé, mely szerint: „Hirdetőink számára nem tesszük lehetővé reklámozási programunkban jogvédett tartalmak illegális értékesítésére irányuló hirdetések megjelentetését. Folyamatosan fejlesztjük rendszerünket, hogy kiszűrjük a fenti szabályzattal ellentétes reklámokat.” Az amerikai újság értesülései szerint a Google a múlt héten pénteken még gyorsan összehozott egy konferenciát is, melyben kihangsúlyozott néhány fontos lépést, elkerülendő az ilyen eseteket. Közölte, hogy eltávolítja a kérdéses reklámokat rendszeréből, létrehoz egy listát a jóváhagyott hirdetőkről, nem értékesít olyan kulcsszavakat, amelyek kalóztartalmakat tartalmazó oldalakat népszerűsíthetnek, közzéteszi kulcsszavak figyelésére irányuló szabályzatát, és képzést indít értékesítőcsapatának, hogy azok még hatékonyabban felismerjék az ilyen reklámokat.

Már csak azért is kényes téma ez mostanában a Google számára, mert a tavaly több mint másfél milliárd dollárért felvásárolt Youtube videoklip-megosztó site-ja révén már így is számos támadási felületet nyújt. A jogtulajdonos vállalatokkal folyamatos tárgyalásban álló amerikai cég szeretne elkerülni egy nagyszabású peres eljárást, melyet közvetlenül ellene indítanának, szerzői jogi sértések miatt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp