Connect with us

technokrata

Jön az intelligens gyerekzár!

Kütyük

Jön az intelligens gyerekzár!

A kiskorúak megfelelő védelmére a mobiltelefonok kapcsán is oda kell figyelni.

A napokban a mobiltelefont használó kiskorúak védelméről önkéntes megállapodást írtak alá Brüsszelben a vezető európai mobiltársaságok – köztük a Vodafone, melynek értelmében a cégek elkötelezték magukat a felnőtteknek szánt tartalmakhoz való hozzáférés ellenőrizhetővé tételére, valamint a kereskedelmi tartalom osztályozására.

A Vodafone gyakorlatában már a saját márkás tartalomszolgáltatás kezdeteitől hangsúlyos az átlátható és következetes szabályok melletti tartalom-besorolás és publikálás. Hamarosan Magyarországon is még biztonságosabbá tehető a gyermekek által használt telefon.

A Vodafone mindig nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok és a gyermekek biztonságos mobilhasználatára. Az elmúlt években kialakított Vodafone Tartalmi Szabványok programja útmutatásként szolgál a helyi Vodafone leányvállalatoknak is a tartalom jellegű termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban. A program kiemelt elemei: a tudatos nevelés és oktatás; a hozzáférési kontroll, illetve a tartalom besorolás.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően a Vodafone Magyarország rövidesen még biztonságosabbá teszi a gyermekek és fiatalkorúak mobilkészülék használatát. A hazai piacon egyedülálló újdonság bevezetése után bármely mobiltelefon előfizetője nyilatkozhat arról, hogy az adott előfizetést (telefont) nem felnőtt használja, s így korlátozott hozzáférésre lehet szükség.

A ˝gyermek˝ profil kiválasztásával egyrészt automatikusan korlátozódik a Vodafone live! saját portálján a tartalmakhoz való hozzáférés – a készülék (telefonszám) használója csak az univerzális, nem korosztályos tartalmakat ér el. Második funkcióként az emelt díjas szolgáltatások – akár hang – akár SMS szolgáltatásról legyen szó -, nem vehetőek igénybe. Harmadrészt, a mobilon keresztül elérhető internetes oldalak közül csak a gyermekek számára is felelősséggel ajánlott, biztonságos oldalakat látogathatja meg a készülék használója.

A Vodafone által üzemeltetett Vodafone live! portálon 2003-as indulása óta alapelv, hogy a Vodafone vagy a partnerei által szolgáltatott tartalmak előzetes szűrésen, majd a tartalom jellegétől függően besoroláson és osztályozáson esnek át. A felkerült tartalmakról a felhasználók számára minden esetben – még letöltés, illetve fizetés előtt – egyértelműen és átlátható módon kiderül, hogy kinek ajánlott vagy nem ajánlott. A kialakított szabályozással összevetésre kerülnek pl. a letölthető csengőhangok, Java játékok, háttérképek, videók, valamint egyes böngészhető tartalmak is (például fórumok, társkeresők).

A Vodafone live! portálon az alábbi négy főbb kategóriában találhatóak tartalmak:
-univerzális: mindenki számára ajánlott és hozzáférhető
-12 éven aluliaknak nem ajánlott (például bizonyos kalandjátékok)
-16 éven aluliaknak nem ajánlott (például háborús tartalmú, illetve erőszakot korlátozott mértékben ábrázoló játékok). Ebbe a kategóriába sorolta be a Vodafone a korérzékeny közösségi szolgáltatásokat is (például társkeresőt, fórumokat), 16 éven aluliak nem is regisztrálhatnak ilyen jellegű chat-ekre, fórumokra.
-18 éven aluliaknak nem ajánlott: ide tartoznak a tömegmédiában (TV, bulvárújságok) elfogadott explicitást felmutató erotikus (nem pornográf) oldalak.
A Vodafone live! oldalaira kizárólag felnőtteket célzó, korhatáros tartalmak nem kerülnek fel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle