Connect with us

technokrata

Másolásvédelem nélküli zenék a legnagyobbtól

Kütyük

Másolásvédelem nélküli zenék a legnagyobbtól

Az egyik legjelentősebb zenekiadó várhatóan nemsokára védelem nélkül kínálja dalainak egy részét.

A fizetős zenepiacot fojtogató másolásvédelmi (vagy divatosabb rövidítéssel: DRM) eljárások ellen nemrég még az ebből nagy hasznot hajtó Apple-főnök, Steve Jobs is felszólalt (bővebben itt). Az első fecske pedig már meg is jelent: a legnagyobb kiadók közül az EMI Group várhatóan megteszi az első lépéseket: sejtések szerint nemsokára kalózvédelem nélkül is elérhetővé teszi zenei gyűjteményének egy részét a dalokért fizetni is hajlandó internetezők számára.

Számos spekuláció napvilágot látott arról, hogy miként kerül erre majd sor. Egyes vélekedések szerint az EMI számos online kereskedővel folytat tárgyalásokat, mások úgy gondolják, hogy a nem védett MP3-ban való terjesztéséért cserébe nagyobb számlát nyújt be azoknak a kiválasztottaknak, akik forgalmazhatják a dalokat. Egy feltételezés szerint a Napster létrehozójának, Shawn Fanningnek Snocap nevű cégével próbálja meg az EMI tető alá hozni a fenti megállapodást, a dalok terjesztésére pedig az Iwiw-szerű amerikai Myspace.com oldalon kerülhet sor.

Hivatalosan egyik spekulációt sem kívánta megerősíteni a kiadómogul, sőt, a Myspace szóvivője is visszautasította a fentiek kommentálását. Hasonlóképpen állt a Snocap szóvivője is a felé irányuló kérdésékhez, így sok mindent biztosra még nem lehet tudni. Azt azonban az EMI képviselője elismerte, hogy a vállalat már folytat kísérleteket az MP3 formátummal, és adott már ki dalokat olyan népszerű (bár itthon kevésbé ismert) sztárjaiktól is, mint Norah Jones és Lily Allen. A kezdeményezés pozitív fogadtatásban részesült, számolt be a tapasztalatokról az EMI szóvivője.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle