Connect with us

technokrata

Száguldás: 7 megabites T-Mobile HSDPA!

Kütyük

Száguldás: 7 megabites T-Mobile HSDPA!

A mobil adatátviteli szolgáltatások szépen lassan egyre jobban begyorsulnak.

Jó példa erre a T-Mobile által üzemeltetett HSDPA szolgáltatás. A szomszédos Ausztriában, az ITnT szakkiállításon járva nem lehetett nem észrevenni a magenta színekben pompázó mobil operátor gigantikus standját, ahol is minden az óriási adatátviteli sebességről szólt. Az oszlopokon a következő felirat volt olvasható: HSDPA 7,2 Mbit/s. Bizony, bizony, az osztrák T-Mobile már a 7,2 Mbit/s-os HSDPA-ban rejlő képességeket demonstrálta. Volt ott egyébként minden, mint a búcsúban, így például Nokia N95 és T-Mobile MDA Ameo…

A cég munkatársai kérdésemre elmondták, hogy az ország területén jelenleg még ˝csak˝ körülbelül 3 Mbit/s-os letöltésre számíthatnak a HSDPA felhasználók, vagyis a már említett 7,2 Mbit/s egyelőre csak a kiállítás területén volt kipróbálható. A T-Mobile-osok elmondták továbbá, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az idei esztendő végén Ausztriában már mindenhol 7,2 Mbit/s-os letöltési sebesség lesz, ahol jelenleg 3G, vagy 3 Mbit/s-os HSDPA van. Készüléke (adatkártya) válogatja egyébként, hogy mely modellek lesznek egy egyszerű firmware upgrade révén 7,2 Mbit/s-ra gyorsíthatók. Zárójelben megjegyzem, hogy a Samsung a napokban rántotta le a leplet a világ első olyan mobiltelefonjáról (F700), mely már 7,2 megabites HSDPA támogatást élvez.

Magyarországon jelenleg egyedül a T-Mobile rendelkezik kereskedelmi HSDPA szolgáltatással. A hazai T-Mobile első körben 1,5 Mbit/s-os HSDPA letöltési sávszélességet biztosított ügyfelei számára, majd pedig a tavalyi esztendő végén duplájára növelte ezt az értéket. Az osztrák T-Mobile-hoz hasonlóan a magyar operátor is rendelkezik olyan tervekkel, hogy 7,2 Mbit/s-ra gyorsítja a 3,5G-t.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle