Connect with us

technokrata

Érintés nélkül

Kütyük

Érintés nélkül

A mobil szolgáltatások következő generációja.

Az Európai Bizottság társfinanszírozásával létrejött magyar vezetésű európai konzorcium felgyorsítja az NFC (Near Field Communication=közeli rádiófrekvenciás kommunikáció) alkalmazások fejlesztését.

Egy vállalatokból, egyetemekből és felhasználói csoportokból létrejött európai konzorcium nyílt architektúrát dolgoz ki az NFC-képes, azaz a fizikai kontaktust nem igénylő mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és használatára. Az Európai Bizottság ˝Az információs társadalom technológiái˝ programja (IST, Information Society Technologies) által társfinanszírozott StoLPaN projekt (Store Logistics and Payment with NFC – logisztika és fizetés NFC technológiával) célja, hogy NFC-re alapuló mobiltelefonos szolgáltatások fejlesztéséhez nyílt üzleti és műszaki keretrendszereket dolgozzon ki. Ezek a keretrendszerek egyszerűbbé teszik az NFC-re felkészített mobil alkalmazások telepítését, függetlenül a telefon típusától és az igényelt szolgáltatás jellegétől.

Az európai konzorcium tagjai a Motorola, az NXP Semiconductors, az Auto-ID-Lab St. Gallen, a Banca Popolare di Vicenza, a Bull, a Baker&McKenzie, a Consorzio Triveneto S.P.A., a Consult Hyperion, a Deloitte, a Fornax, a Libri, a Safepay Systems, a Sun Microsystems, a T-Systems, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara.

Bizonyos területeken – többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek eladásánál -, ahol a tranzakcióban résztvevő eszközöket elegendő csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 centiméter) közelíteni egymáshoz, egyre gyakrabban használnak fizikai kapcsolódást nem igénylő alkalmazásokat. Mindez előrevetíti, hogy a mobiltelefon funkciói hamarosan kiegészülnek a készpénzes és kártyás fizetés lehetőségeivel. Napjainkban dinamikusan terjednek az érintkezés nélküli szolgáltatások, ezt támasztják alá a közelmúlt bejelentései is, többek között a kontaktus nélküli készpénz-helyettesítő kártyák és terminálok tervezett bevezetése Londonban, valamint a GSM Association erőfeszítései az NFC szabványosítására. A világszerte végzett tesztek alapján a fogyasztók kedvelik, hogy az NFC-nek köszönhetően mobiltelefonjukról egyszerűen és gyorsan tudnak fizetni, információt cserélni és egyéb szolgáltatásokat igénybe venni.

A StoLPaN projekt számos felhasználási lehetőség elemzésének és tesztelésének eredményét veszi alapul keretrendszerének kidolgozásához, amely a technológia átjárhatóságát biztosítja. A felhasználási módok vizsgálatai meghatározzák azt is, hogy milyen üzleti szabályok mentén alakul ki az NFC-ökoszisztéma, amelynek tagjai az NFC-szolgáltatások gyártói, szolgáltatói és felhasználói. A projekt eredményeit az egyes területek szabványügyi hivatalai ültethetik át a gyakorlatba.

A keretrendszer a már piacon lévő érintkezés nélküli szolgáltatások egyesítésével a mobilpiacra való jutást segíti. A kutatás folyamán olyan keret-alkalmazást alakítanak ki a projekt résztvevői, amely számos érintkezés nélküli alkalmazás futtatását egységes felületen teszi lehetővé – a koncepciót bemutatandó jelleggel. Ilyen alkalmazások például a fizetés, beléptető rendszerek használata, jegyeladás, vásárlói hűségpontok és kedvezmények nyilvántartása. A kontaktus nélküli technológia egy másik alkalmazási területével, a logisztikával is foglalkozik a projekt. A termékek érintkezés nélküli címkézésével a vonalkódhoz képest új perspektívák nyílnak meg.

A StoLPaN várhatóan 2007 nyaráig kibocsátja az üzleti szabályok és a műszaki követelmények első verzióját. Ezekkel együtt jelenik meg a keret-alkalmazás első változata is, amely a jegyeladás és a zárt fizetési megoldások területén mutatja be az alkalmazás használatát. A StoLPaN projekt a tervek szerint 2009-ben zárul le.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp