Connect with us

Illegális letöltések – taktikát váltottak a zenekiadók

Kütyük

Illegális letöltések – taktikát váltottak a zenekiadók

Beperelik az Internet-szolgáltatókat is.

A múlt héten jelentette be az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry), hogy jogi eljárást fog kezdeményezni azon Internet-szolgáltatókkal szemben, amelyek nem tesznek lépéseket a hálózatukon keresztül zajló, illegális file-cseréből származó adatforgalom ellen. John Kennedy, az IFPI vezetője szerint zavaró azt látni, hogy az ISP-k nem tesznek semmit az illegális tevékenységet folytató internetezőikkel szemben. Arra figyelmeztette a szolgáltatókat, hogy a velük kezdeményezni tervezett jogi párbeszéd heteken belül megkezdődhet. Barney Wragg, az EMI digitális zenei részlegének feje pedig azt nyilatkozta nemrég, hogy az iparnak nem maradt más lehetősége, csak az Internet-szolgáltatók bíróság elé citálása.

Mit szeretne az IFPI? Közvetve még több pénzt, természetesen, ezt pedig úgy érné el, hogy az ISP-ket arra akarja kényszeríteni: azokat a felhasználóikat, akik visszautasítják az illegális zenemegosztásaik leállítását, csatlakoztassák le a hálózatról. Kennedy szerint egy ilyen lépés képes lenne jelentősen visszafogni a file-megosztást. Az IFPI-vezér szerint már rég, évek óta tartanak a megbeszélések a zeneipar és az Internet-szolgáltatók között; ezek a tárgyalások eddig nem sok eredményt hoztak a szerzői jogok tulajdonosainak. Nem így a magánemberekkel szemben kezdeményezett perek – a nemzetközi zeneipart tömörítő szervezet csak 2006 során 18 országban több mint 10 ezer internetezővel szemben kezdeményezett jogi eljárást. Legfontosabb győzelme a peer to peer hálózaton üzemelő Kazaa-val szemben elért siker volt – a file-csere szolgáltatás mögött álló cégnek 115 millió dolláros kártérítést kellett fizetnie az okozott károkért.

Az Internet Service Providers Association (ISPA), vagyis az Internet-szolgáltatókat tömörítő szervezet szerint az egyes cégek nem tehetők felelőssé a hálózatukon keresztüláramló adatok tartalmáért. Hiszen így akár terrorizmussal, gyermekpornográfiával, online csalásokkal is megvádolhatóak lennének. Az ISP-k egyszerűen nem vizsgálhatnak meg részletesen minden egyes adatcsomagot, ami keresztüláramlik a hálózatukon – mondta a szervezet egyik szóvivője.

Azt pedig már csak halkan jegyezzük meg, hogy évek óta rendelkezésre állnak a titkosított adatátvitelt kínáló file-megosztó technikák, melyek széles körben való elterjedésére csupán azért nem került sor eddig, mert nem volt rá szükség. Ha azonban az IFPI tovább erőlteti az Internet-szolgáltatók felelősségének kérdését, akkor könnyen lehet, hogy ismét komoly változás előtt áll a mindmáig nem nemhogy megállíthatatlan, de egyre népszerűbb online file-csere.

A vélemények tehát megoszlanak, amint az a témáról nyitott fórumunkban is olvasható.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom