Connect with us

technokrata

Mobilok lehallgatása: STOP!

Kütyük

Mobilok lehallgatása: STOP!

Értelemszerűen nem sokan szeretnék, hogy lehallgassák mobil beszélgetéseiket.

Ezzel tisztában vannak a dél-koreai telekommunikációs cégek is, melyek hamarosan egy a telefonos lehallgatás ellen kitalált új szolgáltatást fognak indítani. Az SK Telecom, a KTF és az LG Telecom munkatársai bejelentették, hogy a Voice Private névre keresztelt szolgáltatás lényege, hogy egy erős titkosító eljárás révén alaposan megnehezíti azok dolgát, akik esetleg megpróbálkoznak a digitális hanginformációk dekódolásával.

A szolgáltatás igénybevételéhez nem kell új telefont vásárolni, az ügyfeleknek csupán egy átszámítva mintegy 300-400 forintos havidíjra kell számítaniuk. A várhatóan elsősorban politikusok, üzletemberek és újságírók által használt Voice Private engedélyeztetése most zajlik az érintett dél-koreai szakminisztériumban.

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, az Egyesült Államok szövetségi nyomozóirodája, közismert nevén az FBI (Federal Bureau of Investigation) könnyedén képes lehallgatni minden mobilost, akár még abban az esetben is, ha a telefon ki van kapcsolva. Minderre egy közelmúltban megtartott, gengszter banda elleni bírósági per kapcsán derült fény. Mint az kiderült, a szövetségi nyomozók gyerekjáték könnyedséggel meg tudják oldani, hogy egy távoli helyszínről aktiváljanak egy mobiltelefont és annak mikrofonját egyszerű lehallgató készüléknek, poloskának használják. A ˝Roving Bug˝ eljárás lényege tehát, hogy immár nem csak az akítv mobiltelefonos beszélgetések hallgathatók le, hanem akár egy egyszerű személyes találkozó is, és ehhez csak annyi kell, hogy a közelben legyen egy készülék. Az újfajta lehallgatási technika ellen még az sem véd, ha a mobiltelefon ki van kapcsolva: szakértők szerint csak úgy lehet megakadályozni a lehallgatást, ha egyszerűen kivesszük a mobiltelefon akkumulátorát.

Ezenkívül arra is fény derült, hogy az FBI nem csak a mobilok lehallgatásában, hanem azok pozíciójának meghatározásában is élen jár. Az Egyesült Államokban mostanság forgalomba kerülő mobil készülékek (Nokia, Motorola, Samsung…) túlnyomó többségében ugyanis el van rejtve egy parányi helymeghatározó modul, melynek segítségével a nyomozók pontosan meg tudják állapítani a telefon aktuális pozícióját. Az említett bírósági per egyébként azzal zárult, hogy az FBI adott esetben minden további nélkül, teljesen legális módon használhatja az újfajta lehallgatási és helymeghatározó megoldásokat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp