Connect with us

Közeljövő: lassuló Internet, IPTV, kapcsolódási szakadék

Kütyük

Közeljövő: lassuló Internet, IPTV, kapcsolódási szakadék

Kapacitási csúcsán az Internet?

Az év egyik legfontosabb lehetséges fejleménye a távközlés terén az, hogy az internet elérheti kapacitásának csúcsát, áll a Deloitte technológia, média és telekommunikációs csoportjának előrejelzésében. Ennek oka egyrészt a kereslet robbanásszerű emelkedése alapvetően a növekvő mozgókép forgalom miatt, másrészt az új kapacitásba történő befektetések hiánya. A probléma várhatóan leginkább a kontinensek közötti adatátvitellel kapcsolatban lesz érzékelhető, emellett hasonló kapacitásbeli korlát alakulhat ki a belföldi telekommunikációs hálózatok esetében, amelyek az egyedi szélessávú internet-kapcsolatot biztosítják a felhasználóknak. Ennek eredményeként az egyes szolgáltatások minősége csökkenhet, a sebesség pedig lassulhat.

Ehhez kapcsolódóan 2007-ben fellángolhat az internet semlegessége körüli globális vita. Az internet semlegességét hirdetők szerint a forgalom rangsorolására tett bármilyen kísérlet aláássa az internethez kötődő alapvető szabadságot: azt, hogy bármely felhasználó a világ bármely pontján akármelyik szervert, tartalmat, platformot használhassa. Az ellenzők azzal érvelnek, hogy üzleti modelljüket veszélyeztetik a nagy sávszélességet igénylő alkalmazások, különösen azok, amelyek jelentős videotartalommal rendelkeznek. A várható jövőbeli forgalomnövekedéshez pedig nagy infrastrukturális beruházásokra lesz szükség, amelynek megtérülése kétséges. Mivel szabályozások útján várhatóan nem oldódik meg a probléma 2007-ben, a két tábornak alternatív megoldásokat kell találnia a megegyezés érdekében.

Az internet-felhasználás növekedése vagy éppen annak visszaesése nagymértékben összefügg a személyi számítógépek használatával, amely általában az egyetlen, az internet hozzáféréshez felhasznált eszköz. A Deloitte előrejelzése alapján 2007-ben azonban egy sor szélessávú készülék jelenhet meg, amelyek a világ minden országában a lakosság egyre szélesebb köre számára tennék elérhetővé az internetet. Minden készülék speciális feladatot láthat el (pl. internetes rádió, videó-alapú biztonsági szolgáltatás). Minden készülék speciális felhasználói csatlakozási felülettel rendelkezhet, amely jobban megfelel az adott készülék céljának, mint az egér és a billentyűzet. A készülékek valószínűleg olcsóbbak lesznek, mint egy személyi számítógép, így az internet demokratikusabbá, mindenki számára elérhetővé válik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom