Connect with us

Csúcsminőségű online tévézés a Skype alkotóitól

Kütyük

Csúcsminőségű online tévézés a Skype alkotóitól

Nevet kapott az online tévézést forradalmasítani hivatott szolgáltatás.

Még decemberben írtunk arról, hogy a Skype alkotói jövőre online tévészolgáltatást terveznek indítani. Mintegy 6 ezer résztvevő segítségével már tesztelik is a Venice Project névre keresztelt lehetőséget – számoltunk be közel egy hónapja Janus Friis és Niklas Zennström tervéről. Nemrég kiderült, hogy mi lesz a szolgáltatás neve: a két skandináv fiatalember „Joost”-ra keresztelte. A szónak egyébként nincsen értelme sem dánul, sem svédül.

Természetesen maradnak a már bevált technológiánál – Friis korábbi beszámolója szerint ezúttal is a peer to peerre helyezik az alapokat. A szolgáltatás így akár felhasználók tízmillióit is kiszolgálhatja különösebb fennakadás nélkül, állítják a szolgáltatás kiagyalói. Ennek révén eljuthatunk oda, hogy a jelenlegi kábeltévés díjakat sem kell majd fizetni. Friis egy korábbi, dán lapban tett jóslata szerint a következő néhány hónapban beinduló szolgáltatás elhozhatja azt az időszakot, amikor a minőségi televíziós programok ingyenesen elérhetővé válnak a szélessávú Internet-hozzáféréssel bírók számára. A broadband kapcsolatra pedig azért lesz (van) szükség, mert a Joost jó minőségű, teljesképernyős formában való „sugárzást” is lehetővé tesz.

Minderre Friis és Zennström az anyagi fedezetet a Skype korábbi eladásából teremti elő (amint arról mi is írtunk, az Ebay többmilliárd(!) dollárt fizetett a VoIP szoftverért). Az összeg – habár pontos adat nem ismert – nem lehet több néhány millió dollárnál, hiszen a két skandináv csak a terjesztési hálózat alapjait és a felületet hozza létre maga, a tartalomért az arra szakosodott cégek felelnek majd. Ezek közül nagy neveket eddig nem sikerült még megnyerniük, pedig ezen áll vagy bukik a szolgáltatás. A Bittorrent technológia mögött álló fejlesztők is komoly offenzívába kezdtek a filmmogulok meggyőzése érdekében, tehát Zennströmnek és Friis-nek igyekeznie kell.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom