Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csúcsminőségű online tévézés a Skype alkotóitól

Kütyük

Csúcsminőségű online tévézés a Skype alkotóitól

Nevet kapott az online tévézést forradalmasítani hivatott szolgáltatás.

Még decemberben írtunk arról, hogy a Skype alkotói jövőre online tévészolgáltatást terveznek indítani. Mintegy 6 ezer résztvevő segítségével már tesztelik is a Venice Project névre keresztelt lehetőséget – számoltunk be közel egy hónapja Janus Friis és Niklas Zennström tervéről. Nemrég kiderült, hogy mi lesz a szolgáltatás neve: a két skandináv fiatalember „Joost”-ra keresztelte. A szónak egyébként nincsen értelme sem dánul, sem svédül.

Természetesen maradnak a már bevált technológiánál – Friis korábbi beszámolója szerint ezúttal is a peer to peerre helyezik az alapokat. A szolgáltatás így akár felhasználók tízmillióit is kiszolgálhatja különösebb fennakadás nélkül, állítják a szolgáltatás kiagyalói. Ennek révén eljuthatunk oda, hogy a jelenlegi kábeltévés díjakat sem kell majd fizetni. Friis egy korábbi, dán lapban tett jóslata szerint a következő néhány hónapban beinduló szolgáltatás elhozhatja azt az időszakot, amikor a minőségi televíziós programok ingyenesen elérhetővé válnak a szélessávú Internet-hozzáféréssel bírók számára. A broadband kapcsolatra pedig azért lesz (van) szükség, mert a Joost jó minőségű, teljesképernyős formában való „sugárzást” is lehetővé tesz.

Minderre Friis és Zennström az anyagi fedezetet a Skype korábbi eladásából teremti elő (amint arról mi is írtunk, az Ebay többmilliárd(!) dollárt fizetett a VoIP szoftverért). Az összeg – habár pontos adat nem ismert – nem lehet több néhány millió dollárnál, hiszen a két skandináv csak a terjesztési hálózat alapjait és a felületet hozza létre maga, a tartalomért az arra szakosodott cégek felelnek majd. Ezek közül nagy neveket eddig nem sikerült még megnyerniük, pedig ezen áll vagy bukik a szolgáltatás. A Bittorrent technológia mögött álló fejlesztők is komoly offenzívába kezdtek a filmmogulok meggyőzése érdekében, tehát Zennströmnek és Friis-nek igyekeznie kell.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés