Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bittorrent processzor

Kütyük

Bittorrent processzor

Hardveresen támogatott file-csere.

A tajvani licencbirtokos Iadea és a Star Semiconductor bejelentették az STR9810/20 mikroprocesszort, mely az első, Bittorrent-optimalizált lapka a Földön. Ezzel pedig elindulhat egy olyan korszak, mely elhozhatja a szoftveres file-megosztások egyeduralmának végét. Jelenleg ugyanis Bittorrent letöltéseket végezni képes célhardverből még csak nagyon kevés létezik, az adatcsere szinte kizárólag PC-ken, valamilyen szoftveres felület segítségével zajlik.

Steven Huang, a Star Semiconductor vezetője úgy nyilatkozott, hogy hamarosan eláraszthatja a chip a szórakoztatóelektronikai eszközöket, így a felhasználók a jövőben majdnem mindent megtehetnek egy ilyen készülék és egy távirányító segítségével – anélkül, hogy ehhez PC-t kellene használniuk. A lapka két változata még ebben a negyedévben megjelenik a piacon; különböző hardveres gyorsítási szinteket hozva. Mindkét chip ARM922 alapú maggal rendelkezik, valamint egy hálózati csatolófelülettel; és két, 2.0-s USB portot támogat. Ezzel lehetővé válik a technika gyors adoptálása az olyan termékekbe, mint a vezetékmentes routerek, DVD-lejátszók, külső merevlemezes adattárolók, set-top boxok stb. Mindez lapkánként 8,75 dollárért (ezres tétel vásárlása esetén).

A nagy médiaállományok felhasználók, egymástól távol levő gépek közötti mozgatására, több készülék közti megosztására a Bittorrent mindmáig a legjobb technika. Ennek előnyeit kívánják kihasználni a skálázható architektúra révén, illetve azt, hogy minél több felhasználó csatlakozik, annál gyorsabbá válhat az adatcsere (szemben a hagyományos, szerver-kliens alapú letöltésekkel). További pozitív jövedéke a Bittorrent alapú chipek megjelenésének a lecsökkenő költségek – egy hagyományos szerverfarm teljesítményével összemérhető Bittorrent infrastruktúra kialakítása jóval olcsóbb. A nagyravágyó tervek szerint az idén megjelenő telefonok némelyike már rendelkezni fog ilyen hardveres rásegítéssel.

Több mint 20, az iparban vezető tartalom-előállító vállalattal kötött már licencmegállapodást a Bittorrent (mint cég): megállapodásra jutottak a 20th Century Foxszal, az MTV Networks-szel, a Paranmount Pictures-zel és a Warner Bros. Home Entertainmenttel is. A vállalat igyekszik elhatárolódni a technikát kalózkodásra felhasználó internetezők (tíz)millióitól, ezért többek között tartalomszűrő funkciók implementálását is tervezi a file-csere alkalmazás újabb verzióiba.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés