Connect with us

technokrata

Beckhamre gerjednek a DNS-ek

Kütyük

Beckhamre gerjednek a DNS-ek

A jóképű focista átigazolása elindította a rosszhiszemű domainnevek foglalásának lavináját.

Mindenki hallhatta már a hírt: David Beckham otthagyja a Real Madrid csapatát, és a Los Angeles Galaxy-hoz igazol, nem csak a pénz miatt, a focista a rögbi és a baseball helyett az európai futballt népszerűsítené a tengerentúlon. Mindez nemcsak a rajongók táborát villanyozta fel, hanem a domainnév regisztrációra is ösztönzőleg hatott. A rosszhiszemű foglalók alkalmi vételként csaptak le bizonyos Internet-tartomány nevekre annak érdekében, hogy készpénzre váltsák Beckham Amerikába költözését.

A rosszhiszemű domainnév foglalás őrülete az ügylet hivatalos bejelentését követő néhány percben megtorpant, ennek ellenére a számtalan értékes, tárgyhoz tartozó domainnevet foglaltak le. Egy Milton Keynes-ben élő kiberkalóz az LA Galaxy minden lehetséges változatát lefoglalta. A regisztrációt végző NetNames szerint ő volt a lagalaxy.org, a lagalaxy.info és a lagalaxy.co.uk büszke tulajdonosa is.

A vállalat szerint az összes domain olyan webhelyekre mutat, ahol a pay-per-click (kattintás alapján történő fizetési konstrukció) hirdetési megoldás van életben; úgy becslik, hogy a foglalók ezreket rakhatnak zsebre a félreirányított szörfölőknek köszönhetően. A NetNames szakembere, Jonathan Robinson még nem látott ilyen gyors rosszhiszemű domainnév foglalást: „David Beckham egy kiemelkedő nemzetközi márka, a világon rengeteg ember van, aki lehetőséget látott a meggazdagodásra abban, hogy a focisztár csapatot váltott.”

„A hírességeknek meg kell védeniük magukat a kiberkalózoktól – mondta – mert egy rosszhiszemű regisztráció mérhetetlen veszteséget okozhat egy sztár hírnevében. Csak képzeljük el, hogy Beckham egyik szponzora azt tapasztalja: az egyik legnépszerűbb nemhivatalos weboldal a konkurencia oldalára viszi a szörfözőt.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák