Connect with us

Az Internet nem mindenkié

Kütyük

Az Internet nem mindenkié

Ne szólj be(le), mi jobban tudjuk!

Amint az közismert, míg az Internet többnyire demokratikus felületet és szólásszabadságot kínál az internetezők számára, irányítása kvázi diktatórikusan történik. Az Egyesült Államokban létrejött hálózat felügyeletét az olyan nagy ügynökségek látják el, mint az ICANN vagy az ENSZ támogatásával működő ITU (International Telecommunications Union). Ez utóbbi élére nemrég nevezték ki Hamadoun Toure-t, aki szerint a legfontosabb feladat a cyberbiztonság növelése és a gazdag-szegény országok között kialakult digitális megosztottság mértékének csökkentése.

Toure emellett kiállt az ICANN dominanciája mellett. Szerinte nincs szükség egy újabb szervezetre, amely az Internet alapvető felépítésének, működésének jövőbeli biztosításán őrködne, ezt a feladatot az ITU vezetője szerint megfelelően látja el az ICANN. Ez utóbbi egyébként közvetlenül az USA-beli Kereskedelmi Minisztériumnak tartozik jelentési kötelezettséggel, azaz a nonprofit vállalat kvázi a mindenkori amerikai kormányzat irányítása alatt áll.

A jelenlegi rendszert kritizálók pont ezt sérelmezik: szerintük az észak-amerikai ország vezetése túl nagy ellenőrzést gyakorol az ICANN felett, vagyis gyakorlatilag az történik, amint az amerikai politikusok akarnak. Ezt az állapotot nemrég újból bebetonozták, a következő legalább három évre, ami ellen hiába tiltakoztak az olyan, döntési pozícióból kiszorított országok, mint Brazília vagy Irán. Ez utóbbi egyébként az egyik „rossz példa” arra, amiért nem akarják kiengedni az irányítást az amerikaiak a kezükből – szerintük ha a diktatórikus államok is beleszólhatnának az Internet fejlődésébe, akkor a Világháló kevésbé lenne nyílt, könnyebb lenne a szólásszabadságot gátló fejlesztések beiktatása.

„A szólás szabadsága tartalomszerkesztési kérdés, aminek vizsgálatára az ITU-t nem bízták meg. A szervezet nem foglalkozik az Internet tartalmakkal, hanem a hálózat biztonságára koncentrál.” – nyilatkozott Toure. Emellett a következő területek fejlesztésére fordít kiemelt figyelmet az unió: szélessáv szabványosítás, e-commerce biztonság, Interneten keresztül elérhető 3G-s videorögzítő rendszerek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom