Connect with us

Szupernóva-robbanás pár kattintással – a Google feltérképezi az űrt is?

Kütyük

Szupernóva-robbanás pár kattintással – a Google feltérképezi az űrt is?

Föld – megvolt. Hold – megvolt. Mars – „megvolt”. A gázóriások (ebből a szempontból) nem érdekesek, de az űr igen.

Az LSSTP (Large Synoptic Survey Telescope Project) 2013-ra válik teljessé – ez azt jelenti, hogy akkor egy 3 milliárd pixeles kamera/teleszkóp fogja pásztázni a Chile Cerro Pachon hegyének egyik csúcsán a világűrt. Ez önmagában még nem olyan meglepő, hiszen a környék tiszta levegője már nem egy obszervatóriumnak adott otthont, ám az LSSTP egy picit más lesz. A projektben ugyanis a Google is részt vesz.

Maga a teleszkóp 8,4 méteres mérettel rendelkezik, ezzel bejuttatva magát a legnagyobbak közé; és minden nap 30 terabyte (!) adatot fog generálni az éjszakai égbolt pásztázásával. Ezt az iszonyatos adatmennyiséget emberi léptékkel már lehetetlenség kezelni, ezért a projekt létrehozói felkérték a Google-t, hogy készítsen egy olyan alkalmazást, mellyel az adatokat fel lehet dolgozni, szervezett struktúrában lehet tárolhatni, valamint elemezni. No és mindez valósidőben történjék, állt a kívánságlista élén a kérés; a Google pedig rábólintott.

Az amerikai keresővállalat elképzelése szerint a motor filmszerű ablakokban teszi majd elérhetővé a kutatók számára a jelentősebb űresemények megtekintését. Nagyon fontos, mondhatni alapvető feladat, hogy a nyilvánossággal is megismertethessék a kutatás eredményeit – a Hubble távcső gyönyörű képeire is nagyon sokan voltak kíváncsiak, ami nagyban hozzájárult a projekt időtartamának meghosszabbításához. Azaz, ha minden jól alakul, a következő évtized közepére pár kattintással megnézhetünk egy szupernóva robbanást, egy, a Földre potenciális veszélyt jelentő, akár alig 100 méteres aszteroidát; de akár a távoli Kuiper-öv objektumait (melynek legnagyobb tagját, a Plutót tavaly fokozták le bolygói státuszából) is megfigyelhetjük, állítja az LSSTP.

És hogy honnan ez a nagy összeborulás? Az LSST mögött álló céget egy volt Google alelnök, Wayne Rosing igazgatja – a régi kapcsolatok bizonyára sokat jelentettek az amerikai óriásvállalat projektbe hívásakor. A projektben egyébként számos nagy laboratórium, kutatóközpont és egyetem részt vesz, úgymint: Brookhaven National Laboratory; Columbia University; Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics; Johns Hopkins University; Stanford University; Princeton University; Pennsylvania State University; University of California, Davis; University of California, Irvine; és végül a University of Pennsylvania.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom