Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szupernóva-robbanás pár kattintással – a Google feltérképezi az űrt is?

Kütyük

Szupernóva-robbanás pár kattintással – a Google feltérképezi az űrt is?

Föld – megvolt. Hold – megvolt. Mars – „megvolt”. A gázóriások (ebből a szempontból) nem érdekesek, de az űr igen.

Az LSSTP (Large Synoptic Survey Telescope Project) 2013-ra válik teljessé – ez azt jelenti, hogy akkor egy 3 milliárd pixeles kamera/teleszkóp fogja pásztázni a Chile Cerro Pachon hegyének egyik csúcsán a világűrt. Ez önmagában még nem olyan meglepő, hiszen a környék tiszta levegője már nem egy obszervatóriumnak adott otthont, ám az LSSTP egy picit más lesz. A projektben ugyanis a Google is részt vesz.

Maga a teleszkóp 8,4 méteres mérettel rendelkezik, ezzel bejuttatva magát a legnagyobbak közé; és minden nap 30 terabyte (!) adatot fog generálni az éjszakai égbolt pásztázásával. Ezt az iszonyatos adatmennyiséget emberi léptékkel már lehetetlenség kezelni, ezért a projekt létrehozói felkérték a Google-t, hogy készítsen egy olyan alkalmazást, mellyel az adatokat fel lehet dolgozni, szervezett struktúrában lehet tárolhatni, valamint elemezni. No és mindez valósidőben történjék, állt a kívánságlista élén a kérés; a Google pedig rábólintott.

Az amerikai keresővállalat elképzelése szerint a motor filmszerű ablakokban teszi majd elérhetővé a kutatók számára a jelentősebb űresemények megtekintését. Nagyon fontos, mondhatni alapvető feladat, hogy a nyilvánossággal is megismertethessék a kutatás eredményeit – a Hubble távcső gyönyörű képeire is nagyon sokan voltak kíváncsiak, ami nagyban hozzájárult a projekt időtartamának meghosszabbításához. Azaz, ha minden jól alakul, a következő évtized közepére pár kattintással megnézhetünk egy szupernóva robbanást, egy, a Földre potenciális veszélyt jelentő, akár alig 100 méteres aszteroidát; de akár a távoli Kuiper-öv objektumait (melynek legnagyobb tagját, a Plutót tavaly fokozták le bolygói státuszából) is megfigyelhetjük, állítja az LSSTP.

És hogy honnan ez a nagy összeborulás? Az LSST mögött álló céget egy volt Google alelnök, Wayne Rosing igazgatja – a régi kapcsolatok bizonyára sokat jelentettek az amerikai óriásvállalat projektbe hívásakor. A projektben egyébként számos nagy laboratórium, kutatóközpont és egyetem részt vesz, úgymint: Brookhaven National Laboratory; Columbia University; Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics; Johns Hopkins University; Stanford University; Princeton University; Pennsylvania State University; University of California, Davis; University of California, Irvine; és végül a University of Pennsylvania.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés