Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elérte a rendőrség keze a kalózturizmust

Kütyük

Elérte a rendőrség keze a kalózturizmust

Lecsaptak Európa legnagyobb kalóz kereskedelmi központjára.

A cseh határok mentén található összesen 50 piac alkotja Európa legnagyobb kalóz kereskedelmi koncentrációját. A cseh vám- és rendőrség 2006 novemberében és decemberében több különböző helyszínen tartott hétvégi razziát, melynek eredményeképpen több százmillió euró értékű kalóz és hamisított árut foglaltak le.

A Dragon Market, a régió legnagyobb vietnámi piaci kereskedése december elején került sorra. Az illetékes hatóságok 3,5 millió euró értékben foglaltak le különböző kalóz CD-ket, hamisított márkajelzéssel ellátott ruhaneműket, valamint kiegészítőket. Egy Nyugat-Csehországban található másik piacon az összesen 250 vámtiszt majdnem mind a 130 standnál talált kalóz és hamis árukat. A hétvége alatt összességében több százezer eurónyi hamisított cikket foglaltak le, köztük 54 ezer illegális CD-t.

A lemezipar már régóta panaszkodott a Cseh Köztársaság szabad piacain folyó súlyos szellemi és ipari tulajdonsértés miatt, mely a Németországgal és Ausztriával közös 700 kilométernyi határszakasz mellett húzódik. Az 50 piac mérete nagy ütemben növekszik, és hamisított, főként Kínából importált áruk egész skáláját kínálja. Német és osztrák vásárlók ezreit szállítják naponta a térségbe a különböző kalózturizmusra specializálódott utazási irodák.

A zeneipar Jan Kohout nagykövettel (cseh képviselő) karöltve összefogást ajánlott a problémával kapcsolatban az EU-nak. A cseh határok mentén folyó probléma mértéke proaktív és összefogott intézkedést indokol a cseh kormány részéről, illetve változtatásra sarkalló kitartó nyomást az Európai Unió részéről.

Az IFPI becslései szerint az illegális CD-kkel való globális kereskedés teljes értéke 3,5 milliárd eurót tesz ki. 2005-ben összesen kb. 1,2 milliárd hamis CD-t adtak el, mely azt jelenti, hogy 3 lemez közül több mint 1 kalózpéldányként kelt el világszerte. Mindemellett a zenei kalózkodás szintje a Cseh Köztársaságban a becslések szerint közelít a piac 50%-ához. 2005-ben több mint 9,7 millió hamis CD-t, DVD-t és kazettát foglaltak le a vámhatóságok az EU határai mentén – derült ki a brüsszeli Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott adataiból.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés