Connect with us

technokrata

Legnépszerűbb zenék: már a dalletöltés is számít

Kütyük

Legnépszerűbb zenék: már a dalletöltés is számít

A brit zenei toplistát immár a letöltések is hizlalják.

Egészen mostanáig, ahogy a világon szinte mindenhol máshol is, a legnépszerűbb (pop)zenék listájának adataiba csak a fizikailag eladott mennyiségi értékek számítottak a szigetországban. A múlt héttől azonban azokat az eladásokat is figyelembe veszik egy-egy zeneszám értékesítési adataiban, melyek Interneten, fizikai médiahordozó (azaz CD) közvetítése nélkül jutottak el a zenerajongókhoz. A letöltések tekintetében azonban csak azok számítanak, melyeket az aktuális kompaktlemez megjelenése előtti héttől a bolti forgalmazás megszűnése utáni második hétig mértek.

A döntés oka, hogy Nagy-Britanniában az online zeneeladások sosem látott magasságokban szárnyalnak. Míg a hagyományos, CD-alapú értékesítés visszaszorulóban van, az Interneten keresztüli közvetlen zenevásárlás dinamikusan bővül a ködös Albionban. A fenti lépéssel a zenei lista így sokkal inkább megfelel a valós állapotoknak, azaz jobban tükrözi az átlagos brit zenevásárló ízlését. Természetesen ez még mindig nem mutatja egy az egyben a valóságot, mert az illegális letöltést (hivatalosan) nem tekintik a népszerűségi mutatók egyik meghatározó tényezőjének.

Nézzünk néhány számot! 2004 októberében a svéd Eric Prydz úgy végzett a heti eladási lista élén, hogy ehhez „mindössze” 23 ezer példányt kellett eladniuk a DJ lemezeiből a boltokban. Az egy, vagy maximum néhány dalt tartalmazó single albumok ugyanakkor a 2004-es 32 milliós eladási adatokat megduplázták 2006-ban: 65 millió ilyen zenei kiadás talált gazdára. Ennek jelentős részét pedig az online vásárlás tette ki: a fenti számból közel 52 millió írható az internetes (fizetős) letöltések javára.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák