Connect with us

technokrata

2007 legnagyobb durranásai

Kütyük

2007 legnagyobb durranásai

Elérkezett a 2006-os esztendő vége, ami kiváló alkalmat adna arra, hogy áttekintsük az elmúlt tizenkét hónap mobiltelefonos történéseit, mi azonban ehelyett egy kis előretekintésbe bocsátkozunk a jövő évet illetően. Következzenek tehát 2007 legígéretesebbnek ígérkező mobiltelefonos újdonságai!

Elsőként természetesen a legnagyobb piaci szereplő érkezőfélben lévő újdonságaival foglalkozunk. A jelenleg mintegy 35 százalékos piacrésszel rendelkező Nokia egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó újdonsága kétségkívül az N95-ös készülék lesz. Ebbe, a hivatalosan 2006 szeptemberében bejelentett modellbe a finnek beleadtak apait-anyait, ráadásul még azt is sikerült elkerülni, hogy a szolgáltatásait illetően alaposan felhizlalt masina emberi méretű maradjon. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere!

A Nokia N95-ben egy minden korábbi Nokia telefonénál nagyobb felbontású digitális fényképezőgép lakozik: a készülék Carl Zeiss optikás kamerájával akár 5 megapixeles felbontású fotók is készíthetők, a vele lőtt videók pedig – a gyártó szerint – a DVD-kéhez hasonló minőséggel (30 fps) bírnak. A Nokia N95 TFT technológiájú LCD-je egyrészt nagy méretéről, másrészt nagy felbontásáról és színmélységéről ismerszik meg. A 2,6 colos képátlóval rendelkező display 240×320 pixelt, illetve 16 millió színárnyalatot tudhat magáénak.

A Symbian operációs rendszerű Nokia N95 nem csak a GPRS, EDGE és 3G hálózatokban használható, hanem akár 3,5G és Wi-Fi adatátvitelre is képes. A kétirányban is szétcsúsztatható smartphone kapcsán említést érdemel továbbá az integrált GPS-vevő, az UPnP, Bluetooth 2.0 és USB 2.0 kompatibilitás, a MiniMap böngésző alkalmazás, a nagy teljesítményű 3D grafika, a 160 MB-os belső memória, illetve a microSD memóriakártyás bővíthetőség. A várhatóan 550 eurós áron debütáló Nokia N95 az eredeti tervek szerint 2007 első negyedévében jelent volna meg, most azonban már minden jel arra utal, hogy a készülék csak a második negyedévtől kezdve lesz kapható.

Ha Nokia és ha 2007, akkor az N95 mellett az új kommunikátor említendő meg, mint legjobban várt készülék. Az N95-tel ellentétben az új Nokia kommunikátor egyelőre még nincs hivatalosan bejelentve, de pletyka szinten már sok mindent tudni lehet róla. A Nokia E90 szélesebb, mint közvetlen elődje, a Nokia 9500, de rövidebb és vékonyabb is egyben. A széthajtható kialakítással rendelkező új kommunikátor a legfrissebb S60 (Symbian) platformra építkezik, vagyis a Feature Pack 1 csomaggal kiegészített S60 3rd Edition szoftverre.

A készüléken két kijelző kapott helyet, melyek abszolút felsőkategóriás minőséget képviselnek. Talán elég csak annyit megemlíteni, hogy már a kiegészítő külső display is laza QVGA felbontású, vagyis 320×240 pixelt tudhat magáénak. A belső kijelző természetesen még ezen is túlmegy: a TFT technológiájú panel felbontása nem kevesebb mint 800×352 képpont. A fő display mellett egyébként négy funkciógombot helyeztek el a tervezők.

A kétkamerás Nokia E90 GPRS, EDGE, UMTS és HSDPA kompatibilis, illetve akár Wi-Fi hálózatokban is használható. A mini USB csatlakozós készülékben a Nokia N95 mintájára egy teljesértékű GPS-vevő is helyet kapott, a telefon bővítőslotjába pedig microSD memóriakártyákat lehet behelyezni. A Nokia E90 hivatalos bejelentésére várhatóan legkésőbb január végéig sor fog kerülni, a kereskedelmi forgalmazás pedig előreláthatólag tavasszal kezdődik majd meg. Kémfotók egyelőre sajnos még nincsenek a készülékről.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák