Connect with us

technokrata

Jegyvásárlás mobiltelefonról

Kütyük

Jegyvásárlás mobiltelefonról

A pilot-projekt keretében mobiltelefonról lehet vonat- és buszjegyeket vásárolni.

2007 tavaszától hét nagy és több kisebb német városban mobiltelefonról lehet vonat- és buszjegyeket vásárolni a Siemens Business Services (a Siemens IT-szolgáltató ágazata) megoldásával, melyet a VDV (német közlekedési vállalatok szövetsége) megbízásából fejlesztettek ki. Az új rendszert nagyon könnyű használni: az ügyfélnek csak egyszer kell Interneten regisztrálnia magát, mire a rendszer használatához szükséges szoftver letöltődik, és automatikusan telepítődik a Java-képes mobiltelefonjára. Ettől kezdve beléphet a könnyen kezelhető menübe, kikeresheti magának a megfelelő menetjegyet, és egy gombnyomással meg is válthatja azt. A viteldíjat hitelkártyával lehet fizetni, vagy az összeggel automatikusan megterhelik az ügyfél bankszámláját – lesz majd egy prepaid lehetőség is.

A jegy (illetve akár havibérlet) rendelést a mobilkészülék GPRS-en át a központi szerverhez továbbítja, amely 10 másodpercen belül megküldi a virtuális jegyet. Ez a kezdő- és célállomást, valamint a lerótt viteldíjat is tartalmazó írott szöveg formájában megjelenik a kijelzőn, és bemutatható a kalauznak vagy buszvezetőnek. Később kidolgozzák a kétdimenziós vonalkódos változatot is, amelyet a kalauz szkennerrel olvashat.

A pilot-projekt lezárását követően a rendszert 2008 után más városokra is kiterjesztik. Több más előny mellett ebben a rendszerben – mivel minden német helyi közlekedési vállalat ugyanazt a technológiát használja – a például Nürnbergből induló utas rögtön megveheti a Hamburgba szóló minden jegyét anélkül, hogy az ottani közlekedési hálózat sajátságait meg kellene tanulnia. A Rajna-Ruhr régióban még Java-képes telefonra sem lesz szükség: a megfelelő szövegüzenetet egyszerűen elküldi az állomásokon kiplakátozott mobilszámra, és a szerver másodperceken belül megküldi a kívánt jegyet.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák