Connect with us

technokrata

Gyorsabb Wi-Fit? Ne olyan sietősen…

Kütyük

Gyorsabb Wi-Fit? Ne olyan sietősen…

Hiába a nagyobb sávszélesség, ha inkompatibilitás fenyeget.

A vezetékmentes hálózati csatlakozás, azaz Wireless Fidelity (Wi-Fi) következő generációja a 802.11n jelzést kapta. Ez lesz az első komoly frissítés a 802.11g óta, amely 54 Mbps-os adatátviteli sebességet kínál lokális (néhány tízméteres) környezetben. A standardot már jó ideje fejlesztik, azonban mindmáig nem érte el azt a szintet, amit az IEEE látni szeretne. Elsősorban kompatibilitási problémák léphetnek fel az egyes eszközök között, és erről közvetve maga a vásárló tehet.

A fejlesztő/gyártó cégek ugyanis szeretik azzal hirdetni legújabb hálózati eszközeiket, hogy azok már támogatják a Wi-Fi új standardját – ami azt jelenti, hogy egy még nem véglegesített specifikációra (is) alapuló készülékeket dobnak piacra. A gyorsabb adatátviteli igényt akarják ezzel kielégíteni, és a wi-fizők egy része rá is harap ezekre a termékekre. Hiszen a hatszor nagyobb sebesség mindenki számára vonzó – az 54 Mbps-mal még nem lehetett „kihajtani” a mai merevlemezek által kínált adatátviteli teljesítményt; de a 802.11n-nel már igen.

Ha valaki egy gyártótól veszi meg a már most Wireless-N képes készülékeket, akkor addig nem lehet nagy probléma, amíg más hálózati eszközöket nem akar csatlakoztatni – ha azonban erre rákényszerül, kellemetlen meglepetések érhetik, állítják az Institute of Electrical and Electronics Engineers-nél. Ha csak nem életbevágóan fontos az áttérés (és miért lenne az), akkor talán érdemes megvárni a 802.11n körülbelül egy év múlva esedékes ratifikálását – az akkor véglegessé váló standard valószínűleg rohamtempóval fog elterjedni a routerekben, noteszgépekben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek