Connect with us

technokrata

Sebességrekord: 2 DVD másodpercenként

Kütyük

Sebességrekord: 2 DVD másodpercenként

Üvegszál és Siemens = olcsóbb internetezés?

A német Siemens szerdán jelentette be, hogy új adatátviteli sebességrekordot ért el. Ez másodpercenként mintegy 107 gigabitnyi információ továbbítását jelenti, azaz durván 2 DVD-nyi tartalom eljuttatását két végpont között – egyetlen másodperc alatt. A sebesség önmagában még nem áttörés, de ha eláruljuk, hogy erre egy 100 mérföldes távolságot áthidaló (üvegszálas) amerikai hálózatban, azaz a valós életben és nem laboratóriumi környezetben került sor, akkor mindjárt figyelemre méltóvá válik az esemény.

A korábbinál csatornánként mintegy két és félszer nagyobb adatátviteli sebességre a Siemens a német Micram Microelectronic, a szintén germán Fraunhofer Institute telekommunikációs részlegének és a holland Eindhoven Műszaki Egyetem kutatóival, oktatóival működött együtt. A nagyobb teljesítményt úgy érték el a kooperáló felek, hogy megszűntették a jelek több, alacsonyabb adatátviteli sebességre való osztását. Ezek azok a szűk keresztmetszetek, amik miatt lassabbá válik a file-transzfer, illetve ami megdrágítja a hálózatok létrehozását.

Egy ilyen rendszer különösen érdekes lehet a 100 gigabites Ethernet jövőjének szempontjából, állítja a Siemens. Az online játékok, zene- és videoletöltések ugyanis egyre nagyobb internetes adatforgalmat generálnak, és ezzel párhuzamosan igényt gerjesztenek a még nagyobb sávszélességek iránt. És habár az Ethernet annak idején kifejezetten a helyi hálózatok kialakításának céljából lett megalkotva, a technológia olcsóbbá és rugalmasságának ismertté válásával megnőtt a jelentősége a nagyobb méretű hálózatok tekintetében is.

Arról nem tudott pontos információval szolgálni a Siemens, hogy mikor kerülhet az első termék kereskedelmi forgalomba, csak annyit közöltek a vállalatnál, hogy a következő néhány évben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp