Connect with us

technokrata

Változó KRESZ-szabályok – szavazzunk!

Kütyük

Változó KRESZ-szabályok – szavazzunk!

Most bárki javaslatot tehet, hogyan változzanak a magyar közlekedés szabályai.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter 2006. december 12-én jelentette be, hogy a GKM és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közösen dolgozik a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet, azaz KRESZ újabb módosításain. Az 1975-ben napvilágot látott rendelet napjainkig 10 módosítást élt meg. A KRESZ újbóli áttekintését és módosítását a közúti baleseti adatok nem csappanó száma indokolja. Évente átlagosan 30 000 ember sérül meg, s majd 1 300 halálos áldozatot követel a közutakon az érvényben lévő szabályok be nem tartása, a figyelmetlenség, és az egyik legfontosabb szempont figyelmen kívül hagyása: látni és látszani.

A GKM úgy döntött, hogy a változtatási terveket szavazásra bocsátja a www.gkm.gov.hu oldal alján. Eddig közel 13 000 szavazat érkezett arról, hogy szükséges-e a KRESZ változtatása. Az első kérdésre — amely felvetette, hogy lakott területen kívül, éjszaka és rossz látási viszonyok mellett az úttesten közlekedő vagy az úttesten tartózkodó gyalogosok és kerékpárosok számára kötelező legyen-e a fényvisszaverő mellény használata — a válaszadók 56 százaléka igennel voksolt.

E szavazás nem reprezentatív felmérés, viszont egyértelműen jelzi az igényt a biztonságot fokozó, az emberi életet óvó további intézkedések bevezetésére. A tárca a szavazatokon túl egyéb javaslatokat és megállapításokat is vár a Fórum KRESZ-módosításának címszava alatt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek