Connect with us

technokrata

Többé nem robbannak fel az akkumulátorok

Kütyük

Többé nem robbannak fel az akkumulátorok

Újfajta Panasonic védelem túlmelegedés ellen.

A Panasonic állítása szerint egy olyan új, lítium-ionos akkumulátort fejlesztettek ki, mely még akkor sem melegszik túl, ha rövidzár lép fel az eszközben. Ez annak köszönhető, hogy a japán vállalat mérnökei egy magas hőmérsékletnek ellenálló réteget tettek az akkumulátorcella belsejébe, közvetlenül az anódot a katódtól elválasztó rétegre.

Általában ez az elválasztó elem tehető felelőssé a működés közben kialakuló rövidzárlatokért. Amennyiben megsérül, az anód és a katód közvetlen elektromos kapcsolatba kerülhet, így az elvártnál jóval nagyobb hőemelkedés következhet be – szélsőséges esetekben ez oda vezethet, hogy az akkumulátor kigyulladhat vagy felrobbanhat. A Panasonic most bemutatott szigetelőrétegével azonban ezek a jelenségek többé nem fordulhatnak elő, állítja az elektronikai óriás.

Akira Kadota, a cég tokiói részlegének szóvivője úgy nyilatkozott a hét elején, hogy a speciális energiaforrás már készen áll a tömeggyártásra – a termelést a Matsushita Battery Industrial nevű leányvállalat fogja megkezdeni (az MBI Japán egyik legnagyobb gyártója ezen a piacon). A termék ára nem ismert, és a hétköznapi felhasználó számára valószínűleg jó ideig ismeretlen is marad – a Panasonic ugyanis nem kívánja direkt csatornákon keresztül értékesíteni az akkumulátort. A kis energiaforrások a nagytételben vásárló, elektronikai eszközöket előállító vállalatok számára lesznek majd elérhetőek. Azt azonban Kadota is elismerte, hogy a jelenlegi akkumulátoroknál drágább lesz, de a szóvivő azt állította, hogy amennyiben nagyobb mennyiségre kapnak megrendelést, megpróbálnak egy olcsóbb változatot is előállítani.

Amint arról mi is számos alkalommal írtunk, az ősszel a Sony gyártási hibás akkumulátorai gyakorlatilag letarolták a mobil számítógépek iparát: szinte az összes nagy márkanév érintett volt az ügyben. A széles körben alkalmazott energiaforrások ugyanis a cellákba került fémforgácsok okozta rövidzárak miatt túlhevülésre voltak hajlamosak, sőt, olyan esetek is napvilágot láttak, amikor kigyulladt vagy felrobbant egy notebook (egy, a jelenséget igen látványosan bemutató videó itt tölthető le). A közel 10 milliós nagyságrendű visszahíváshoz ráadásul a japán Sanyo Electric is kénytelen volt betársulni – kiderült, hogy a szigetországbeli elektronikai vállalat szintén olyan akkumulátorokat hozott létre, melyek rendellenes működésre voltak hajlamosak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle