Connect with us

technokrata

Vodkát 3 millióért

Kütyük

Vodkát 3 millióért

Elkelt a vodka.com.

Egy jó hangzású domainnévért rengeteg pénzt lehet elkérni – és ezt tudta a vodka.com tulajdonosa is, aki nemrég úgy döntött, pénzre váltja „szellemi tőkéjét”. Megbízta a webdomainekkel brókerkedő Sedo.com site üzemeltetőit, hogy találjanak vevőt a vodka.com-ra, akik nem meglepő módon találtak is. A Russian Standard nevű konglomerátum fizetett érte mintegy 3 millió dollárt – a cég így (is) kíván terjeszkedni az észak-amerikai piacon.

Merthogy a szeszes italok forgalmazása szintén jó üzlet. Ezt bizonyítja a Roustam Tariko által ellenőrzött vállalatbirodalom által december 4-én kifizetett 3 milliós összeg is – az azonban nem derült ki, hogy ki volt az eredeti tulajdonos, kitől vásárolta a Russian Standard a domainnevet. Ez a vállalatot minden bizonnyal hidegen is hagyja; az 19. században létrehozott Imperia vodka 2005-ös szeptemberi startja után csak egyetlen cél vezeti a céget: meghódítani az USA-beli piacot. Ehhez a könnyen megjegyezhető domainen kívül egy másik érdekesség is hozzásegítheti: az Imperia vodkát az a Dimitrij Mengyelejev hozta létre, aki a periódusos rendszer megalkotásáért is felelős. A Russian Standard egyébként az orosz prémiumvodka-piacának mintegy kétharmadát tartja ellenőrzése alatt, azaz „otthon” is népszerű a termék.

Visszatérve a domainnév üzletre: a 3 millió dolláros vételár egyike a legnagyobb, ilyen típusú kifizetéseknek. Hivatalosan a világ legdrágább domainneve a 7,5 millió dollárért megvásárolt, immár ékszerekkel foglalkozó Ice.com volt, mely idén májusban cserélt gazdát. Ha azonban az inflációs hatást is nézzük, akkor a még 1999-ben, a dotcom válság kirobbanása előtt eladott Business.com kerül a toplista élére: ezért szintén 7,5 millió dollárt kértek.

Ezek a nyilvános adatok; a sex.com mintegy 12 millió dolláros vételára ugyanis nem hivatalos; a Reuters forrásai szerint a bostoni Escom LLC pár hónapja körülbelül ennyit fizethetett a domainnévért.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle