Connect with us

technokrata

Windows: a Vista lesz az utolsó

Kütyük

Windows: a Vista lesz az utolsó

A számítástechnika (közel)jövője.

Szerdán tette közzé a Gartner piackutató vállalat azon véleményét, miszerint a Windows Vista lesz a Microsoft asztali grafikus operációs rendszerei közül az utolsó, amely az eddig megszokott formában, sokéves fejlesztést követően, egy nagy kiadás képében válik elérhetővé a felhasználók számára. A hatalmas szoftververziók fejlesztésének kora ugyanis a végéhez közelít, állítja a Gartner. A cég szerint a Microsoft is elmozdulóban van abba az irányba, hogy az operációs rendszert rugalmasabb frissítések formájában fejlessze tovább. Elég csak a korábban sokat emlegetett új file-rendszerre, a WinFS-re gondolni, mely végül mégsem került kiadásra a Vistával.

Nem csak a legismertebb operációs rendszer tekintetében jósolt az amerikai piackutató intézet. A Gartner úgy véli, hogy az online naplóírás, azaz a blogolás 2007 folyamán elér egy csúcsot – addigra mintegy 100 millió ember fogja megosztani másokkal saját meglátásait, magánvéleményeit. Az egyénekre lebontott blogolási láz „életidejének” és a webes naplók növekedésének elemzése szerint ezt követően némileg csökkeni fog ennek a közlési formának a jelentősége.

Kevésbé jó hír a magánszférájukra érzékeny felhasználók számára, hogy magánéletük egy újabb szelete válik nyilvánossá. A Gartner vélekedése szerint 2010-re a mobiltelefont használók mintegy 60 százalékának mozgása már megfigyelhető lesz az internetes követőtechnológia révén. Ennek hajtóereje a nemzetek biztonsága és a polgári védelem kiterjesztése lesz – a piackutató jóslata értelmében a magánszféra védelmének kárára. Emellett azonban marketingfogásokkal is arra ösztönzik majd a vállalatok az embereket, hogy alkalmazzák a technológiát, és önként mondjanak le bizonyos jogaikról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle