Connect with us

technokrata

Még mindig népszerűek a klasszikusok

Kütyük

Még mindig népszerűek a klasszikusok

250 évvel ezelőtt született Wolfgang Amadeus Mozart; a jeles dátum tiszteletére az Interneten szabadon hozzáférhetővé vált a zenetörténet egyik legnagyobb alakjának munkássága.

1756. január 27-én látta meg a napvilágot Wolfgang Amadeus Mozart, akinek nevéhez olyan híres alkotások fűződnek, mint a Don Giovanni vagy a Figaro házassága operák; több mint 40 szimfónia, kéttucatnál is több zongoraverseny stb. A még mindig népszerű, 1791-ben elhunyt osztrák művész tiszteletére számos rendezvényt tartottak idén; teljes munkásságának bemutatására talán az a website volt a leginkább képes, melyet a salzburgi International Mozart Foundation hozott létre.

Az Internationale Stiftung Mozarteum névre keresztelt site Mozart több mint 600 munkájának digitális változatát tette közzé az Interneten. Így a széles nyilvánosság számára is lehetővé vált akár egy bizonyos sor megkeresése is a mintegy 24 ezer oldalnyi zenei anyagban. A felkínált lehetőséggel pedig éltek, élnek az internetezők – a site indulását követő első két órában több mint 45 ezer kattintást tapasztaltak az üzemeltetők.

Ehhez nem csak a szolgáltatás sokrétűsége, hanem a tartalmak szabad hozzáférhetősége is hozzájárult. A programért felelős Ulrich Leisinger igazgató és a New Mozart Edition digitális kiadást birtokló Barenreiter ugyanis mintegy 400 ezer dolláros összeg fejében megállapodott egymással, elhárítandó az esetleges jogi problémákat. A pénzt egy kaliforniai intézet, a Packard Humanities Institute biztosította.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek