Connect with us

technokrata

Túl könnyű másolni a filmeket?

Kütyük

Túl könnyű másolni a filmeket?

A kiadók szigorúbb védelmet akarnak.

A Financial Times gazdasági napilap szerint az amerikai filmkiadó vállalatok nincsenek megelégedve az Apple filmeknél alkalmazott másolásvédelmi eljárásával. Az újság közlése szerint szeretnék elérni, hogy Steve Jobs cége keményebb, több kötöttséggel járó tartalomvédelmi megoldást alkalmazzon – például csökkentse az Itunes-ból letöltött filmek megnézésére felhasználható eszközök számát. Szerintük az Apple túlságosan „lágyszívűen” bánik az internetezőkkel a jelenlegi feltételek mellett. Napjainkban, ha valaki letölt (megvásárol) egy filmet a cég zeneáruházából, akkor azt 5 különböző számítógépen nézheti meg, a videózásra is alkalmas Ipodok számát pedig egyáltalán nem korlátozza a vállalat.

Ekkora szabadság pedig nem jár az online fogyasztónak, kardoskodnak a kiadók a keményebb fellépés szerint. A file-cserét rángatják elő, ezzel érvelnek amellett, hogy szigorúbb vagy leginkább semmilyen megosztást tartanak kívánatosnak. Aminek túl sok értelme nincsen, hiszen ha az ember egy boltban megvásárol egy filmes DVD-t, azt annak adja kölcsön, és annyiszor, akinek és ahányszor akarja – azaz az online vásárláshoz képest jóval elmaradottabb, fizikai adathordozót igénylő beszerzés is nagyobb szabadságot nyújt(ana), mint az internetes, fizetős filmletöltés.

Kérdés, hogy mennyire tudják megszorongatni a filmkiadók a Steve Jobs vezette vállalatot – az Apple nem engedhet túl sokat, különben elpártolnak tőle a felhasználók. Szemben ugyanis a zeneletöltéssel, ahol pár éve „bankot robbantott” a cég, a mostanában éledező fizetős online videovásárlás számos piaci szereplőt megmozdított – köztük a legjobb adatátviteli sebességet (azaz letöltési tempót) kínáló Bittorrentet is, mely eseményről a múlt hónapban írtunk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek