Connect with us

Hirdetés

technokrata

A GPS navigáció jövője

Kütyük

A GPS navigáció jövője

Az elmúlt hétvégén Budapesten megrendezett Mobil Show szakkiállításon többek közt az iGO is képviseltette magát.

A rendezvényen első ízben ült egy asztalhoz a hazai mobilpiac két jelentős szereplője és a magyar fejlesztésű iGO GPS navigációs szoftver képviselője. A Nokia, a Pannon és a Nav N Go Kft. szakemberei nyílvános fórum keretében latolgatták, hogy miként kapcsolódhat össze a navigáció és a mobil-szolgáltatás.

˝A kommunikáció és a navigáció egyaránt hihetetlen ütemben fejlődik, és óhatatlan az egymáshoz kapcsolódásuk. Véleményem szerint a navigáció hamarosan egy olyan általános plusz szolgáltatás lesz, mint jelenleg például az MMS. Előbb-utóbb lesz egy olyan mobil multimédiás eszköz, amiben benne lesz a klasszikus értelemben vett gyalogos navigáció: ismerni fogja a repülőgép-menetrendeket, online letölti a tömegközlekedési információkat, vagy akár a bevásárlóközpontok térképét, és persze telefonálni is lehet vele. Ez izgalmas kihívást jelent a készülékgyártóknak, a szolgáltatóknak és persze nekünk, a szoftverfejlesztőnek is˝ – mondta Fazakas András, a Nav N Go Kft. operatív igazgatója.

Az iGO-nál a jövőbeni fejlesztések egyik fő iránya a ˝connectivity˝, ami azt jelenti, hogy a szoftver valamilyen adatkapcsolaton keresztül csatlakozik egy szerverhez, vagy az Internethez. Ez a megoldás rengeteg új üzleti lehetőséget kínál, hiszen számos online szolgáltatással lehet kiegészíteni a GPS navigációt.

Kiderült az is, hogy a Nav N Go Kft. egy másik jelentős lépésre is készül a közeljövőben. A 2007-ben bemutatkozó iGO ˝Open Platform˝-mal ugyanis utat nyit a külsős fejlesztések felé. Segítségével megvalósulhat, hogy a felhasználók, vagy fejlesztő cégek saját tartalmat helyezzenek el az iGO-ban, vagy speciális modulokkal egészítsék ki az alapszoftvert. Ez a technikai megoldás akár új célcsoportokat is jelenthet a készülékgyártók és mobilszolgáltatók számára.

Miletics Pál, a Pannon termékmenedzsere bemutatta a Pannon Navigátort, és a náluk működő online navigációt, ahol a térképhozzáféréseket 1 napra, 1 hétre vagy 1 hónapra lehet megvásárolni, aszerint, hogy az ember nyaralni megy, vagy a mindennapi munkájához van rá szüksége.

Az iGO fejlesztői ezzel szemben jelenleg off-board megoldást kínálnak. A kéziszámítógépen futó iGO kényelmes megoldás, hiszen az SD memória kátya a navigációs szoftvert és a részletes térképeket is tartalmazza, és a felhasználónak csak egyszeri, és előre kalkulálható költséget jelent.

A helyszínen elhangzott, hogy sokak szerint a PDA-k és PNA-k komfortossága felülmúlja a jelenleg elérhető mobiltelefonos megoldásokat. A készülékgyártók viszont állítják, hogy az egyre okosabb telefonoknak köszönhetően a különbség az eszközök között a jövőben kisebb lesz.

Dankovics Tamás, a Nokia Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a jövő év elején megjelenő Nokia N95-ről mesélt, mely beépített GPS-vevővel fog rendelkezni, és egy ma még szokatlan, hibrid megoldással ötvözi az on-board és off-board navigáció előnyeit.

Kiderült, hogy az iGO fejlesztői is gondolkodnak mobiltelefonos megoldásban, hiszen az újabb készülékek már elég erősek ahhoz, hogy igényes grafikájú navigációs szoftvert futtassanak. Így elképzelhető, hogy a Microsoft Windows Mobile mellett a jövőben a Symbian operációs rendszerű készülékek tulajdonosai is élvezhetik majd a népszerű navigációs szoftvert.

A beszélgetés végére mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy a GPS navigáció ma olyan hihetetlen ütemben fejlődik, hogy talán az sem kizárt, hogy egy Pannon szaküzletben egyszer olyan mobiltelefont vásároljunk, amin iGO navigációs szoftver fut.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés