Connect with us

Hirdetés

technokrata

25 megabithez sem kell még üvegszál az otthonokba

Kütyük

25 megabithez sem kell még üvegszál az otthonokba

Megteszi már kihúzott rézvezeték is. Még szélesebb sávot földmunka nélkül?

A legtöbb háztartás rendelkezik telefonnal – a készülékeket pedig rézvezetékekkel kötik össze a központokkal. A kábeltévés koaxiális kábeltől eltekintve a vezetékes internetezés az otthoni felhasználóknál szinte kizárólag ezen a közegen zajlik. És habár az üvegszálas technológia alkalmazásával jócskán fel lehetne húzni az adatátviteli sebesség határait, nem szabad arról megfeledkezni, hogy az újrakábelezés igen költséges. Nemcsak azért, mert ismételten vezetékezni kell, hanem azért is, mert muszáj földmunkákat végezni: az üvegszál „nem érzi jól magát” légkábeles kivitelben.

Rájött erre az egyesült államokbeli AT&T is; a vállalat kedden kifejezte azon véleményét, mely szerint nincsen szükség feltétlenül a költségesebb üvegszálra a hálózati fejlesztések esetében. A videoletöltő szolgáltatások egyre nagyobb sávszélességet igényelnek, ezt az éhséget viszont a már meglevő rézkábeles hálózattal is ki tudja (még) szolgálni az AT&T, állítják. Míg az e területen második Verizon Communications az üvegszálas megvalósításra esküszik, az észak-amerikai országban piacvezető vállalat más irányban folytat fejlesztéseket.

Jelenleg hozzávetőleg másodpercenként 25 megabites adatátviteli sebességet tud biztosítani az AT&T, olvasható a Reuters hírében, de egyes területeken ennél még többet tud a rézkábeles hálózatból kicsiholni. A hálózat alapvető újraépítése azonban sokak szerint előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. Ahogy még többen csatlakoznak rá a rendszerre, még tovább nő az online továbbított videók felbontása, a rézdrótos technológiából pedig már nem lehet majd többet kifacsarni. Azaz a szükséges beruházásokat csak késleltetni tudja az AT&T, elkerülni nem, állítja az elemzők egy része.

Itthon ez a korlát még messzinek tűnik, hiszen nem hogy 25 Mbps-os adatátviteli sebességre vágynának az otthoni felhasználók – legtöbbjük örül, ha 2-3 megabites letöltést tud felmutatni (pedig az IPTV-zéshez is legalább 6 Mbps kell).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés