Connect with us

technokrata

Internet Magyarországon

Kütyük

Internet Magyarországon

Sokan vagyunk, de még mindig nem elegen.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés eredményei szerint a mintegy 3,9 millió hazai háztartás 20 százaléka, azaz körülbelül 759 ezer otthon rendelkezik Internet-hozzáféréssel. A tavalyi évhez képest 2-3 százalékkal, összesen mintegy 80 ezer új belépővel gyarapodott a világhálót elérő háztartások tábora – derül ki a BellResearch éves rendszerességgel elkészített, átfogó felmérésének lakossági elemzéseiből.

Az ellátottságnak az elmúlt egy évben végbement kismértékű növekedése az ország minden régiójában nyomon követhető, a főváros vezető pozíciója (33 százalékos internetpenetráció) azonban továbbra is megingathatatlannak látszik. Ugyanakkor a korábbi lemaradók – főként a keleti régiókban, illetve a községekben élő háztartások – körében az átlagosnál nagyobb mértékben nőtt az internetezők száma, ezeken a területeken – úgy tűnik – megkezdődött a lassú felzárkózás.

A BellResearch kutatói arra is rámutatnak, hogy az Internet-ellátottság terén főként a kisméretű, 1-2 főt számláló háztartások vannak lemaradva, valamint azok az otthonok, amelyekben nem él sem gyermek, sem fiatalkorú háztartástag. A penetrációs mutató általában ott a legalacsonyabb, ahol a háztartásfő nő, 60 év feletti, illetve legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, de mindezek mellett természetesen a háztartás szubjektív és valós jövedelmi helyzete is erősen befolyásolja a kapcsolat meglétét.

A további terjedés egyik jelentős akadálya a megfelelő eszközháttér hiánya: az interneteléréssel nem rendelkező 2,3 millió háztartás háromnegyedében személyi számítógép sem található. Ahol rendelkezésre áll az alapvető hardver-infrastruktúra, ott a megkérdezettek – saját bevallásuk szerint – elsősorban a várható magas költségek, illetve a háztartás szűkös anyagi lehetőségei miatt maradnak távol az Internettől. Az akadályozó tényezők mellett azonban sok esetben igény sem merül fel az otthoni hozzáférés iránt: az elzárkózó háztartások 29 százalékában senkinek sincs szüksége az Internetre, nem tartják hasznosnak a világhálót, míg 28 százalékukban a háztartástagok máshol (például munkahelyen vagy iskolában) oldják meg a hozzáférést, és emiatt nem építenek ki otthoni kapcsolatot.

A PC-s háztartások egynegyedében – mintegy 207 ezer otthonban – tervezik egy éven belül az Internet bevezetését. Az új belépőket leginkább az előfizetési csomag kedvező ára, a kapcsolat minősége, valamint a belépéshez kapcsolódó akciók, kedvezmények befolyásolják a szolgáltató-választás során. Ennek ellenére a többségük még nem hozott döntést a leendő internetszolgáltatót illetően.

A megkérdezettek jellemzően ADSL, illetve kábeltévés kapcsolat kiépítését valószínűsítik, de közel egyharmaduk egyelőre nem rendelkezik határozott tervekkel a hozzáférési technológiáról. A potenciális előfizetők számára a világháló legfőbb vonzerejét az internetalapú telefonálás, a távtanulás, az aktuális napi hírek elérése, illetve a digitális televízió szolgáltatás igénybevételének lehetősége jelenti.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák