Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Motorola RIZR Z3 – Csúszkálós buli

Kütyük

Teszt: Motorola RIZR Z3 – Csúszkálós buli

Hosszas várakozást követően végre megérkezett szerkesztőségünkbe a Motorola legújabb ˝design˝ készüléke, a Motorola RIZR Z3, mely külcsínjét illetően sokkal több jó pontot gyűjthetett be, mint például tudása révén.

Közismert tény, hogy az amerikai székhelyű gyártó számára egy igazi kincsesbányát jelentett és jelent mind a mai napig a valamikor még 2004-ben debütált, majd pedig világméretű ultra-vékonysági divathullámot elindított Motorola RAZR V3. A cég vezetői egyértelműen úgy gondolják, hogy a már jól bevált recepten csak nagyon minimálisat szabad változtatni, éppen csak annyit, hogy a vásárlók idő közben némileg változó ízlésének eleget tudjanak tenni az új modellek.

Ennek az alapelvnek megfelelően jött világra a közelmúltban a V3 enyhén módosított utódja, a V3i, illetve okostelefon kiadása, a V3x. Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy ezen két modell végül is nem lett olyan közkedvelt, mint a jó öreg V3, az ezek után bejelentett két vadonatúj fashion készüléknek, a KRZR K1-nek és a RIZR Z3-nak viszont minden esélye meg van a kiváló piaci szereplésre.

Az általunk már korábban tesztelt KRZR K1-ről (Canary) most néhány szóban csak annyit, hogy ez egy a V3-nál némileg hosszúkásabb és vaskosabb, jelentősen nagyobb tudású készülék, mely továbbra is megmaradt clamshell kialakításúnak. A most bemutatandó RIZR Z3-ról pedig elöljáróban egy mondatban csak annyit, hogy tulajdonképpen nem más, mint a KRZR K1 sliderphone, vagyis szétcsúsztatható kiadása. Most pedig következzék a korábban Capri fejlesztési kódnevet viselt készülék részletes bemutatása!

Design

A Motorola RIZR Z3-ról nehéz megmondani, hogy még beletartozik-e az ultra-slim kialakítású telefonok közé, vagy már ˝kövérebb˝ azoknál. Tény, hogy a KRZR K1-hez hasonlóan 16 milliméter vastag telefon nem lett olyan szigorú diétára, vagy inkább úthengeres kilapító kúrára fogva, mint a mindössze 13,9 milliméter vastag RAZR V3, ezzel együtt még mindig elég vékonyka.

Aki már fogott a kezében K1-est, az a Z3 esetében néhány milliméterrel nagyobb hosszra és szélességre, valamint mintegy 13 grammal nagyobb tömegre számíthat. Az egész pontosan 106 milliméter hosszú, 46 milliméter széles, 16 milliméter vastag és 115 gramm tömegű készülék minősége teljesen korrekt, vagyis például a fedlap nem lötyög, az alkatrészek nem nyikorognak, de ami a legjobb, az a puha műanyag borítás. Egyszerűen jól esik tapogatni a Z3-ast. A csúszka mechanikára egy erős négyest lehet adni, vagyis nem olyan tökéletes, mint a Samsung slidereké, de ezzel együtt tökéletesen használható. A felnyitást az LCD alatt elhelyezett kis kiemelkedés segíti, melyen meg tud pihenni a nagyujjunk. Megjegyzendő, hogy ezúttal nem az egész felső rész mozog: a telefon alsó egyhatoda fix megoldású.

Baloldalra került a szokásos hangerőállító gombpár, valamint a profilváltó billentyű, az ellentétes élen pedig egy (gumifüllel takart) miniUSB csatlakozóaljzatot, egy kameragombot és egy a hanghíváshoz, illetve diktafon indításhoz használatos gyorsgombot találhatunk. A felső élen csak a hordszíj rögzítési pontot, illetve a hátlapot oldó gombot leljük, az alsó él pedig teljesen csupasz. A fémből készült, de puha bevonatú hátlap könnyen oldható, alatt egy 780 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor teljesít szolgálatot (350 órás készenléti idő, 6,5 órás beszélgetési idő).

A Z3 mintegy 20 MB kapacitású integrált memóriája microSD (TransFlash) memóriakártyák segítségével bővíthető, azonban kár, hogy a kártyacseréhez le kell venni a hátlapot, de legalább az akksit nem kell megbolygatni.

Kijelző, kezelőszervek

A RIZR Z3 kijelzője változott is, meg nem is a RAZR V3-as LCD-jéhez képest. Változott, mert sajnos jelentősen kisebb fizikai méretekkel bír és nem változott, mert a felbontását nem módosították. A mindössze 1,9 colos képátlóval rendelkező, 30×38 milliméteres TFT LCD 176×220 képponttal rendelkezik, ami a kisebb fizikai méretek miatt a relatív felbontás növekedését jelenti.

A 262 ezer színárnyalatú display képe alapvetően nem rossz, de azért talán illett volna egy QVGA (320×240 pixel) panelt alkalmazni helyette. A négy gyári témabeállítással színesíthető menürendszer ikonos és listás nézetben is használható, elemei átrendezhetők. A menüben 3×3-as elrendezésben összesen kilenc darab animált ikont találunk, a háttérkép lecserélhető és persze kijelzővédőt is kapunk. A fényerő sajnos nem állítható.

A kijelző alatt alaphelyzetben csak a legfontosabb kezelőszervek látszanak, vagyis a két funkciógomb, a WAP és törlő/vissza billentyűk, a híváskezelő gombok, valamint az ötállású navigomb. Ez utóbbinak a nyomáspontja a hozzánk eljutott tesztkészülék esetében nem volt túl ideális, a gomb enyhén kelletlenül mozgott.

A szétcsúsztatást követően egy kék háttérvilágítású hagyományos szám/karakter billentyűzet tárul elénk, melynek gombjai enyhe körívekre lettek felbiggyesztve és a szellős elhelyezkedésnek köszönhetően könnyen és akadálymentesen használhatók.

Kamera

A hátlap felső részébe szerelt, tehát minden helyzetben szabadon lévő digitális fényképezőgép modul optikája bizony ki van téve az összekarcolódás veszélyének, mindenesetre a K1-hez képest előrelépés, hogy ezúttal már LED-vakut is kapunk a pénzünkért, viszont tükörről ne is álmodjunk.

A Z3-ba egy 2 megapixeles felbontású, CMOS technológiájú képszenzort helyeztek a mérnökök, így maximum 1.600×1.200 képpontos fényképeket készíthetünk a segítségével. Ezenkívül fotózhatunk még 1,3 megapixeles, VGA és QVGA módban is, a képminőség három fokozatban állítható. Érdemes mindent a maximumra állítani, mert bizony még így sem feltétlenül leszünk elégedettek a képek minőségével – e tekintetben a riválosok ma már többre képesek. Jó hír, hogy a nyolcszoros nagyítású digitális zoom még a legnagyobb felbontásban is használható és expozíciókorrekciót (+/- 2) is végrehajthatunk a fotókon. Kapunk néhány stílust (fekete/fehér, kékes, antik, vöröses, zöldes, negatív) és manuális fehéregyensúly beállítást (napos, felhős, beltéri1, beltéri2, éjszakai), viszont hiányzik az autofókusz, a makró mód, a keretbe fotózás, a sorozatfelvétel és a panorámakép készítés.

A kamera képe egy vékony alsó csíkot leszámítva a teljes kijelzőt uralja és a kép viszonylag keveset késik a valós történésekhez képest. A zárhang kikapcsolható, de a vicces kedvű fotósok akár csimpánzhangra vagy hápogásra is változtathatják. Az elkészült fotók MMS-ben és Bluetooth-on keresztül továbbíthatók, illetve akár ki is nyomtathatók.

Videófelvevő módban mindössze egy 176×144 pixeles és egy 128×96 pixeles felbontás áll a rendelkezésünkre. Ennek kapcsán említést érdemel többek közt a 15 képkocka/másodperces sebesség, a három minőségi fokozat, illetve a négyszeres digitális zoom. Érdekesség, hogy a mind nyitott, mind csukott állapotban használható kamera képe fotózáskor függőleges, videózáskor pedig vízszintes orientációban jelenik meg az LCD-n.

Szolgáltatások

A négysávos (GSM 850/900/1800/1900 MHz) Motorola RIZR Z3-ban ugyan még nincs 3G, viszont a GPRS mellett az EDGE-et már támogatja. Sokszor hasznos lehet a repülőgép üzemmód, vagyis amikor a készülék összes rádiófrekvenciás része kikapcsol, viszont a naptár, vagy például a játékok ettől még minden további nélkül használhatók. Mondanom sem kell, hogy a készülék Bluetooth kompatibilis és – az A2DP profilnak hála – már a sztereó Bluetooth headseteket is támogatja.

Az ezer férőhelyes, hívócsoportos telefonkönyv támogatja a hangtárcsázást és egy-egy bejegyzéshez több mint egy tucat adat rögzíthető (például: e-mail, URL, postai cím, kép, csengőhang, születésnap). A kontaktok e-mail és csoport szerint is szűrhetők. Az SMS szerkesztőben természetesen láncolt üzeneteket is készíthetünk – a másol/beilleszt funkciós kis alkalmazás magyar nyelvű iTAP-ot és sablonokat is kapott, no és persze a csoportos küldési lehetőség sem hiányzik belőle. Az MMS és e-mail (POP3, SMTP) kompatibilitás teljesen magától értetődik.

A napi/heti/havi nézetes naptárban rengetegféle eseményt lehet eltárolni, következzék hát a hosszú lista: személyes, találkozó, megbeszélés, születésnap, évforduló, telefonhívás, szünidő, ünnepnap, szórakozás, reggeli, ebéd, vacsora, oktatás, utazás, buli. Ráadásul mindegyik kategória saját kis grafikus ikont kapott, és a naptárbejegyzések Bluetooth-on keresztül egyszerűen ki is nyomtathatók.

Szórakoztatásunkról a Block Breaker Deluxe nevezetű faltörő játékprogram gondoskodik, de a Java MIDP 2.0 támogatás révén egyszerűen telepíthetünk új játékokat és felhasználói programokat a telefonra. Az MP3, AAC és AAC+ formátumú digitális zenék a Digital Audio Player nevezetű Java alkalmazással játszhatók le. A zenelejátszást nem zavarja, ha összecsukjuk a telefont, de a háttérben sajnos nem működik, ráadásul ekvalizer funkció sincs a lejátszóban.

Konklúzió

Az esetleg a Motorola KRZR K1 és a Motorola RIZR Z3 között őrlődő vásárlóknak egyedül a design alapján érdemes meghozniuk a végleges döntésüket, lévén, hogy a két készülék belseje, vagyis szolgáltatási köre gyakorlatilag 99 százalékban megegyezik egymással. A K1-es egy csillogó külsejű fashion kagylómobil, a Z3-as pedig egy puha tapintású design csúszka. Külcsín tekintetében egyértelműen jár az ötös érdemjegy, a tudás viszont már teljesen más lapra tartozik…

Pozitívum: divatos külső megjelenés, jó csúszka mechanizmus, ergonomikus billentyűzet, videófelvevős 2 megapixeles kamera vakuval, bővíthető memória, GRPS és EDGE adatátvitel, sztereó Bluetooth támogatás, kiváló, ezer férőhelyes naptár, diktafon, e-mail kliens, MP3 lejátszó, Java MIDP 2.0, WAP 2.0, repülő üzemmód.

Negatívum: nincs 3G, hiányzik a sztereó FM rádió, túl egyszerű MP3 lejátszó, nehézkesen cserélhető memóriakártya, legfeljebb közepes minőségű kamera.

A cikk írásának időpontjában a Motorola RIZR Z3 még egyik hazai mobil szolgáltató kínálatában sem lelhető fel.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés