Connect with us

Hirdetés

technokrata

Konferencia a távmunkáról, vállalkozóknak

Kütyük

Konferencia a távmunkáról, vállalkozóknak

Információtechnológiai megoldások és szervezési módszerek, amelyek elősegítik a távmunka bevezetését, és hozzájárulnak a munkaadók költségtakarékos működéséhez.

A Magyar Távmunka Szövetség november 15-én tartja első országos konferenciáját „Okos gazdálkodás humán erőforrásokkal – Távmunkáról vállalkozói szemmel” címmel. A konferencia célja, hogy a távmunkáról bemutassa azokat az információtechnológiai megoldásokat és szervezési módszereket, amelyek elősegítik a távmunka bevezetését, és hozzájárulnak a munkaadók költségtakarékos működéséhez.

Az előadások gyakorlatias megközelítésben, vállalkozói szemmel értékelik az egyes megoldások előnyeit, hátrányait, ezzel segítve a távmunka iránt érdeklődőket, hogy kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb környezetet a távmunka bevezetése során. A konferencia ideje alatt egy bemutatóterem is a résztvevők rendelkezésére áll, ahol a gyakorlatban próbálhatják ki az egyes megoldásokat, és kérhetnek személyre szóló tanácsokat a szakértőktől. A délutáni interaktív kerekasztal beszélgetés pedig olyan gyakorlati kérdésekkel foglalkozik, amelyek további hasznos segítséget nyújthatnak a távmunka iránt érdeklődő vállalatok, szervezetek számára.

A konferencia ideje alatt SMS-fal fog működni, amelyre kérdéseket lehet beküldeni, és ezekre a kérdésekre a konferencián jelen lévő szakértők válaszolnak.
A konferencia egyes mozzanatai az interneten is követhetőek lesznek.
A konferencia ebédszünetében a Magyar Távmunka Szövetség sajtótájékoztatót tart.

Forgács Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség szakmai alelnökének elmondása szerint Magyarországon a távmunka később jelent meg, mint a nyugati társadalmakban, ahol a távmunka megjelenése már a 90-es évek elején elkezdődött, és mára a munkavállalók közel 20 százaléka dolgozik részben vagy egészben távoli munkahelyről.

A késői magyar megjelenésnek a szakértő szerint az az oka, hogy az internet és a számítástechnikai eszközök hazánkban lassabban terjedtek el, hiányos a számítástechnikai tudás, valamint a vállalatok munkaszervezése sem igazodott megfelelő mértékben a versenyképességet elősegítő feladat orientált szemlélethez. Magyarországon jelenleg minden kilenc-tizedik cégnél megtalálható a távmunka valamilyen formája, amely a munkavállalók 4%-át érinti. Magyarországon a távmunka legtöbbször informális, az informatikai lehetőségek elterjedése során spontán alakult ki, és leginkább kiegészítő jelleggel, az irodában félbehagyott munka otthoni befejezését jelenti. Ez azonban nem teszi lehetővé a távmunka gazdasági előnyeinek optimális és tervezhető kihasználását.

Forgács Tamás szerint a távmunka népszerűsége és megbecsültsége, presztízse, elfogadottsága az elmúlt években Magyarországon is jelentősen emelkedett. Növekedett a magasabb képzettséggel rendelkező munkavállalók aránya, valamint már vezető beosztású munkatársakat is alkalmaznak távmunkás munkaszerződéssel.

A távmunkát alkalmazó vállalkozások időnként nagy kreativitást mutatnak a távmunkás munkakörök meghatározásában. Ma már nem kizárólag a gépelési, adatfeltöltési, programozási munkák tartoznak a távoli helyről végezhető munkakörök közé.
Több esetben -a korábban kizárólag hagyományos módon elvégezhetőnek gondolt, -tervezéssel, elemzéssel, felügyelettel, vagy készletgazdálkodással kapcsolatos feladatokat „távmunkásították” a távmunkát alkalmazó cégek.

Példaként említhető egy olyan cég is, amely eredetileg palackozott italok gyártására specializálódott. Számukra a távmunka adta az ötletet hungarikum termék kifejlesztésére, és a védett magyar termék online forgalmazására, rendelhetőségére, -külföldi forgalmazók számára is. Az új üzletág teljes nyilvántartási, kereskedelmi és informatikai háttere távoli helyről, atipikus munkavégzéssel valósul meg.

A távmunka végzéshez szükséges alapismeretek (számítástechnikai, szövegszerkesztői, programozói, illetve idegen nyelvtudás) megszerzése alapvető követelmény, és mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdeke lett.

A Magyar Távmunka Szövetség első országos konferenciáján a szakma jeles képviselői tartanak előadásokat a lehetőségekről, a távmunka környezetének kialakításáról, a technológiai és a jogi feltételek megteremtéséről. A konferencián a részvétel ingyenes.


A konferencia előadói
Avaya Magyarország Kft.; Cvcentrum.hu; Digitális Középiskola; Hewlett-Packard Magyarország Kft; HIS Software Kft.; NationGate Online Tolmács Szolgáltatás; Örkényi önkormányzat ; PricewaterhouseCoopers Kft.; Telindus Kft.; T-Mobile; UPC Magyarország Kft.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés