Connect with us

Teszt: LG K810 – csoki kettéhajtva

LGKG910t-01

Kütyük

Teszt: LG K810 – csoki kettéhajtva

Ismét csokoládét tesztelhettem, de olyat, mellyel garantáltan nem kentem össze a kezemet, ellenben az én ujjlenyomataim kiválóan meglátszottak rajta. Könnyen kikövetkeztethető módon az LG egyik legújabb csokimobilja járt a szerkesztőségünkben.

Legutóbb májusban volt szerencsém Chocolate Phone-hoz, még pedig az első európai modellhez, az LG KG800-hoz. Akkoriban abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a gyártó meghívott a készülék hivatalos londoni bemutatójára, ahol is megkérdeztem az LG egyik vezető munkatársát, hogy a KG800 mellett milyen jövőt jósolt a KG810-as testvérmodellnek. Akkor még azt a választ kaptam, hogy Magyarországon valószínűleg nem lesz kapható ez a modell, most viszont minden jel arra mutat, hogy akár egy KG810-est is vásárolhatunk szeretteinknek karácsonyra.

Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a KG800-as csokitelefon nem csak világszerte, hanem hazánkban is komoly népszerűségre tett szert az elmúlt hónapokban. Erre a nem annyira a tudással, mintsem az ütős designnal elért sikerre próbál meg alapozni a most érkezett KG810 is, mely egyértelműen a Motorola V3, illetve a Motorola V3i kihívója szeretne lenni.

Az LG hazai képviseletének jóvoltából egy magyar nyelvű, ám még nem a teljesen végleges szoftverrel ellátott készülék vendégeskedett nálam néhány napig, tehát elképzelhető, hogy a teljesen végleges, kereskedelmi forgalomban is kapható modell ettől némileg különbözni fog.

Design

Balgaság lenne azt állítani, hogy az LG KG810 designerei ne vetettek volna néhány pillantást a divatteremtő Motorola V3-ra, mielőtt belefogtak a készülék tervezésébe, ezzel együtt azt kell mondjam, hogy a KG810-nek mindenképpen megvan a maga egyénisége. Ha már a konkrét összehasonlításnál tartunk, a dél-koreai mobil egy hajszálnyival vastagabb a V3-nál, ellenben alapterülete is kisebb, vagyis mondhatni az úthenger ezúttal nem dolgozott akkora vehemenciával. A 83 gramm tömegű készülék egyébként alaphelyzetben egész pontosan 92 milliméter hosszú, 47 milliméter széles és 14,9 milliméter vastag.

A telefon teljes egészében fekete, de persze néhány ezüstös díszítő elem is került rá. Csillogó fényt kapott például a zsanér két oldaltakarója, a navigációs gomb két karimája és főképpen a felhajtható fedlap élei. Összességében véve a design nagyon is szemre való, egyetlen negatívum, hogy a roppant elegáns telefon felületén kiválóan meglátszanak a legkisebb ujjlenyomatok is, de ehhez már hozzászokhattunk a Nokia 8800 Sirocco Edition, illetve a KG800 kapcsán is.

Baloldalt találjuk a hangerőállító gombokat, melyek segítségével öt fokozatban szabályozható a hangerő, a kamera gombja, illetve a töltő és a headset közös csatlakozóaljzata pedig az ellentétes oldalra került. Az alsó és felső élek teljesen csupaszok, az egyszerűen leszedhető hátlap alatt pedig egy 700 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátor leledzik, mely optimális esetben mintegy 200 órás készenléti időt biztosít a számunkra.

Kijelző, kezelőszervek

Ahogy az első európai csokimobilon, úgy a most érkezett LG KG810-en sem látható semmi alaphelyzetben, vagyis a kijelző inaktív és a felső felület feketeségét semmi sem töri meg. Azonban ha életre keltjük az alvó készüléket, máris felvillan a külső kijelző, illetve az alatta elhelyezett három zenegomb. Mondanom sem kell, hogy ezek nem hagyományos nyomógombok, tehát aktiválásukhoz nem kell lenyomni, hanem elég csak megérinteni őket. Segítségükkel a telefon csukott állapotában is elérhetők a zenei funkciók, tehát egyrészt hasznosak, másrészt nagyon jól néznek ki, ahogy sötétben világítanak.

A kiegészítő külső kijelző 96×96 képpontot tudhat magáénak és egész pontosan 65.536 színárnyalatot képes megjeleníteni. A TFT technológiájú kis panel saját háttérképpel díszíthető, képes megjeleníteni a dátumot, az időt és a bejövő hívásokat, ezenkívül pedig akár a kamera képét is ki lehet rá dobni.

A belül elhelyezett fő display egy az egyben megegyezik az LG KG800-as kijelzőjével, vagyis ezúttal is egy középkategóriás megjelenítőhöz van szerencsénk. Kár, hogy a QVGA felbontásról le kell mondanunk és be kell érnünk a 176×220 pixellel, de talán majd a következő csokitelefonban ott lesz az a hőn áhított, 320×240 pixeles panel. A 31×39 milliméteres méretekkel rendelkező kijelző 18 bites színmélységű, azaz 262 ezer színárnyalatú, fényereje pedig négy lépcsőben állítható. A színséma fekete, illetve ezüst lehet, de szerény véleményem szerint csakis a fekete illik a telefon egyéniségéhez.

A billentyűzeten akár mini sakkozni is lehet: az egyes gombok felváltva csillogó, illetve matt felülettel rendelkeznek, de ami talán sokkalta fontosabb: jól használhatók. A billentyűzet felső szekciójában egy ötállású navigombot, két funkciógombot, két híváskezelő gombot, valamint egy-egy MP3, kamera és törlő billentyűt találunk.

Kamera

A fedlap felső élének közvetlen közelében helyezték el a beépített digitális fényképezőgép optikáját, amit sajnos rögtön kritikával kell illetnem. Kár, hogy az optikát egyáltalán nem süllyesztették meg, így komoly karcolódás veszélye áll fenn, ezenkívül pedig nem tudni miért, de kifelejtették mellőle a LED-alapú segédfényt. Vaku hiányában gyenge megvilágítás mellett egyedül az éjszakai üzemmód segítségében bízhatunk, ami pedig szokás szerint olyan, amilyen. Kis tükröt sem kapunk, ez azonban végülis nem hiányzik, mert önarckép készítéskor a külső kijelzőn is láthatjuk a kamera képét.

Az 1,3 megapixeles CMOS képszenzor révén maximum 1.280×960 képpontos fényképeket lőhetünk, de választhatunk a következő alacsonyabb felbontások közül is: 640×480, 320×240, 220×176, 96×96 pixel, a minőség pedig három fokozatban állítható be igényeinknek megfelelően. A fehéregyensúly napos, izzó, felhős, illetve fénycső lehet és persze az elmaradhatatlan digitális hatások (színes, szépia, fekete/fehér, negatív) is megtalálhatók a KG810-ben.

Az időzítő segítségével 3, 5, illetve 10 másodperccel késleltethetjük az expozíciót, ha pedig zavar annak hangja, az könnyedén megváltoztatható és akár teljesen ki is kapcsolható. A fényerő manuálisan szabályozható, ellenben kár, hogy sorozatfelvételkor csak 320×240 pixeles felbontású képek készülnek, szám szerint nyolc darab. A fotók MMS-ben és Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbíthatók ismerőseinknek, ezenkívül pedig közvetlen módon akár ki is nyomtathatjuk őket.

A videófelvételek hosszát csak a rendelkezésre álló szabad memória korlátozza, a QCIF felbontásra viszont nem igazán lehet büszke az LG.

Szolgáltatások

A háromnormás (GSM 900/1800/1900 MHz) LG KG810 sajnos csak a GPRS Class 10 adatátvitelt támogatja, mind az EDGE, mind pedig a 3G kimaradt belőle. A Bluetooth szabványnak az 1.2-es verzióját ismeri a készülék, ezzel semmi probléma nincs. A belső memória kapacitása 128 MB, ami teljesen korrekt, azonban rossz hír, hogy a memória sajnos nem bővíthető memóriakártyákkal.

A hét hívócsoportos telefonkönyvben maximum 500 bejegyzésnek van helye, ami nem kevés, egy-egy kontakthoz pedig többek közt mobil, otthoni és irodai telefonszámot, faxot, e-mail címet és hívóképet is hozzá lehet rendelni. Láncolt SMS-eink maximum 918 karakterből állhatnak, a telefon memóriájában 120 darabot lehet eltárolni. A szerkesztést T9 szótár segíti, MMS-ből maximum hatvan darab fér el a memóriában, az elektronikus levelezési kliens pedig 300 KB-ig kezeli a csatolmányos e-maileket.

A napi/heti/havi nézetes naptár alapvetően jól használható, de hiányoznak belőle a gyárilag definiált esemény kategóriák és a riasztásokhoz nem választhatunk MP3 hangokat, ami egyébként az öteseményes ébresztő alkalmazásra is érvényes. A jegyzetkészítővel maximum 80 karakteres mini irományokat készíthetünk. Természetesen az elmaradhatatlan számológép, világidő és átváltó programocskák sem hiányoznak a telefon repertoárjából.

Multimédiás fronton először is az MP3 lejátszóról kell beszélnünk. A szép grafikával megáldott kis alkalmazás különböző vizuális megjelenítésekkel bír, hangja pedig egy négysávos, nyolc gyári beállításos (Classic, Jazz, Pop, Rock, Dance, Élő, Bass, Country) grafikus ekvalizerrel állítható be a számunkra leginkább megfelelő szintre. A véletlen és ismétlő módokkal felvértezett lejátszó MP3 (VBR), AAC és WMA formátumú muzsikákat egyaránt kezel, azonban nagy hátrány, hogy a háttérben nem képes üzemelni. A hangfelvevővel maximum 30 másodperces anyagokat készíthetünk, és a KG800-ból még hiányzó sztereó FM rádió már fellelhető a KG810-ben.

Konklúzió

Az LG a KG810 tervezésekor tulajdonképpen nem tett mást, mint egyszerűen clamshell formába öntötte az LG KG800-as sliderphone-t, belerakott egy sztereó FM rádiót és végrehajtott néhány apróbb szoftveres változtatást. A design továbbra is egyedi maradt, bár a KG800-tól anno kicsit jobban el voltunk ájulva, a szolgáltatási kör összességében nem sokat változott.

Pozitívum: jó minőség, egyedi megjelenés, külső érintőgombok, két színes kijelző, nagy belső memória, videófelvevős kamera, GPRS és Bluetooth vezeték nélküli adatátvitel, Java MIDP 2.0 alkalmazások, sztereó FM rádió, MP3 lejátszó, diktafon.

Negatívum: nem bővíthető a memória, közepes minőségű kijelző és kamera, a zenelejátszó nem működik a háttérben, nincs EDGE és 3G.

A cikk írásakor az LG KG810 még egyik hazai mobil operátor kínálatában sem lelhető fel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom