Connect with us

technokrata

14 megabitesre turbózott mobil Internet!

Kütyük

14 megabitesre turbózott mobil Internet!

A mobil szolgáltatók szépen lassan azon dolgoznak, hogy a HSDPA-ból ki lehessen hozni a maximális sebességet.

A Telstra nevezetű ausztrál mobil operátor bejelentette, hogy Next G becenevű hálózatának sebességét a közeljövőben 300 százalékkal meg kívánja növelni, ami konkrétan azt jelenti, hogy 2007 elején akár már 14,4 Mbit/s-os maximális letöltési sebességet is képes lesz biztosítani.

A világ legnagyobb lefedettségű nemzeti 3G hálózatát üzemeltető cég jelenlegi HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) szolgáltatásának maximális sebessége 3,6 Mbit/s, ami egyébként átlagban 0,5-1,5 Mbit/s-os download sávszélességet jelent az előfizetők számára.

A Telstra munkatársai elmondták, hogy a HSDPA 3,6 Mbit/s-ról 14,4 Mbit/s-ra történő felturbózását egy a korábbiaknál jelentősen fejlettebb Ericsson hálózati szoftver teszi lehetővé. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy a Telstra a közeljövőben a HSUPA-t (High Speed Uplink Packet Access) is be kívánja vezetni, melynek köszönhetően a jelenlegi 384 Kbit/s-os feltöltési sebesség 1,8 Mbit/s-ra fog megugrani.

Magyarországon jelenleg a T-Mobile rendelkezik kereskedelmi HSDPA, vagyis 3,5G szolgáltatással, mely Budapesten, illetve jó néhány vidéki nagyvárosban érhető el. Korábbi tesztjeink azt mutatták, hogy a hazai T-Mobile hálózatban minden további nélkül elérhető a 150-170 KB/s-os letöltési sebesség, még akár folyamatosan mozgó autóban is.

A HSDPA-t eleinte csak és kizárólag számítógépes adatkártyák segítségével lehetett használni, mostanság viszont már egyre több olyan mobiltelefon (például Samsung SGH-Z560) is elérhető a piacon, melyben már ott figyel a 3,5G technológia.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin