Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Sony Ericsson W850i – kétkamerás Walkman csúszka

Kütyük

Teszt: Sony Ericsson W850i – kétkamerás Walkman csúszka

Ha zenelejátszás, akkor Sony Walkman, ha zenelejátszós telefon, akkor Sony Ericsson mobil, ha pedig muzsikás Sony Ericsson csúszkamobil, akkor egyértelműen W850i! Lássuk, hogy pontosan mit is tud az új jövevény!

Azt hiszem, nem járok messze az igazságtól, ha azt állítom, hogy a Sony Ericsson messze nem tartana ott, ahol jelenleg tart, ha a cég vezetői korábban egyszerűen csak fittyet hánytak volna arra az egyszerű és ma már teljesen kézenfekvőnek tűnő ötletre, hogy Walkman brand alatt érdemes lenne zenemobilokkal elárasztani a piacot. Most, azaz 2006 őszének közepén már rengeteg különböző formájú, tudású és árkategóriájú Walkman mobiltelefon érhető el a piacon, melyek közül mi most az egyik legérdekesebb modellt mutatjuk be Olvasóinknak.

A japán-svéd gyártó valamikor május derekán rántotta le a leplet a Sony Ericsson W850i-ről, mely a sok hagyományos és szétcsúsztatható kialakítású Walkman modellt követően valami újdonságot hozott a sorozatba: a W850i divatos szétcsúsztatható kialakítást kapott. Ez önmagában véve még kevés lenne a sikerhez, azonban a cég mérnökei igen csak széles szolgáltatási körrel vértezték fel az újdonságot, mely így aztán komoly eséllyel indulhat harcba a piaci ellenfelekkel szemben.

A mi Sony Ericsson W850i tesztkészülékünket az XXL GSM bocsátotta rendelkezésünkre, köszönet érte!

Design

Az elmúlt időkben már nem egy olyan sliderphone vendégeskedett szerkesztőségünkben, mely külsőre ugyan abszolút tetszetős volt, csak éppen a szétcsúsztatása nem volt valami álomba illő. Nos a Sony Ericssont ez ügyben szerencsére nem sok kritika érheti, mert a W850i csúszka mechanizmusa közel tökéletesre sikeredett, bár némileg elmarad az ez ügyben etalonnak számító Samsung csúszkák mögött.

A szétcsúsztatáshoz az elején viszonylag nagy erő kell, aztán villámgyorsan továbbmozdul a fedlap, melyet egyébként úgy tudunk mozgatni, hogy a kijelző alatt elhelyezett kis kitüremkedést a hüvelykujjunkkal tologatjuk. Az ergonómiába némileg belerondít, hogy közvetlenül ez alatt a hüvelykujj támasz alatt kapott helyet a telefon dedikált Walkman gombja, így néhányszor előfordulhat, hogy ez a gomb akarva-akaratlanul lenyomódik.

Jó hír, hogy 3G ide vagy oda, a Sony Ericsson W850i nem egy batár nagy készülék. A 116 gramm tömegű, vagyis az átlagnál azért némileg nehezebb telefon egész pontosan 98 milliméter hosszú, 47 milliméter széles és 21 milliméter vastag. Ha egy kicsit vékonyabb lenne, még sokkal ütősebb lenne a design, de azért így sem rossz az összkép.

A baloldal teljesen csupasz, az ellentétes oldalon pedig egy +/- hangerő-, illetve zoomállító gombot, egy kamera gombot és egy infravörös portot találunk. A bekapcsoló gomb a fedlap felső élére került, segítségével többek közt lenémíthatjuk a telefont, lezárhatjuk a billentyűzetet és kiválasztjuk az éppen nekünk kellő profilt. Alaphelyzetben hét profilt kapunk és természetesen a repülőgépes üzemmód sem hiányzik a készülékből.

Az egyedi felületű, kis háromszögekkel díszített hátlap alatt egy 950 mAh kapacitású (BST-33) akkumulátor teljesít szolgálatot, nem kevesebb mint 350 órás készenléti időt, illetve 7,5 órás beszélgetési időt biztosítva. Repülőgépes módban akár 30 órán keresztül is szólhat a zene a W850i-ről – nem is rossz!

Kijelző, kezelőszervek

Ahogy azt már megszokhattuk, a felsőbb kategóriás Walkman telefonok nem csak hangzás terén nyújtanak maradandót, hanem vizualitás terén is maximálisan kielégítik a vásárlók egyre nagyobb igényeit. Ez most konkrétan azt jelenti, hogy a Sony Ericsson W850i-be szerelt, TFT technológiájú folyadékkristályos kijelző a mai elvárásoknak megfelelően QVGA, azaz 320×240 pixeles felbontású – a pixelmentes, részletekben gazdag LCD-re egyszerűen jól esik ránézni. A nagy felbontás mellé 18 bites színmélység, vagyis 262.144 színárnyalat társul, tehát e tekintetben sem érheti kritika a Sony Ericssont. A 2 colos képátló és a 30×40 milliméteres fizikai méret átlagosnak nevezhető, a kijelző kellően nagy mennyiségű információt képes megjeleníteni egy időben. A fényerő öt fokozatban, manuálisan állítható.

Lehetőség van a kijelző személyre szabására, melyben elsősorban a cserélhető (animált) háttérképek és kijelzővédők, valamint a gyári témabeállítások (négy darab) vannak segítségünkre. Ezenkívül megszabható az alapkijelzőn megjelenő óra mérete (kicsi, nagy) is. A menürendszerben összesen tizenkét, nem animált, hanem kétfázisú ikon kapott helyet, három oszlopba és négy sorba elrendezve.

A kijelző alatti kezelőszervek formája és elhelyezkedése egyáltalán nem szokványos. Felül két oldalt egy-egy méretes, köralakú funkciógomb trónol, mintegy közrefogva a fentebb már említett, hosszúkás Walkman gombot. Ez utóbbi alatt egy teljesen egyedi, süllyesztett elhelyezkedésű navigomb található, melynek minden ágát egy-egy kis köröcske jelzi. Én személy szerint kicsit kelletlen mozgásúnak, az ideálistól messze lévő nyomáspontúnak találtam ezt a kezelőszervet, de mint tudjuk, ízlések és pofonok… Ezek a gombok egyébként alaphelyzetben fehér háttérvilágításúak, Walkman módban viszont narancssárgában világítanak, illetve villódznak – ritmusra.

Oldalt találunk még négy kisebb körgombot, melyekkel visszaléphetünk a menüben, elindíthatjuk a teljesértékű HTML böngészőt, törölhetünk, illetve válthatunk az alkalmazások között. Az alaphelyzetben rejtett, hagyományos billentyűzet gombjai három oszlopba különülnek és kiválóan használhatók.

Kamera

Az integrált digitális fényképezőgép optikáját ezúttal sajnos nem védi elhúzható fedlap, viszont a parányi lencse olyan mélyen ül, hogy gyakorlatilag teljesen védett a karcolásoktól. A fejlesztők felette helyezték el az önarcképkészítéshez szánt kis tükröt, valamint a mobil segédfényt. Itt most nem a K800i-féle xenon vakut találjuk, hanem egy hagyományos LED-fényt. Ennek hátránya a nem túl nagy fényerő, előnye viszont, hogy a telefont akár mint elemlámpát is használhatjuk, sőt még SOS vészjelzést is leadhatunk a segítségével.

A Sony Ericsson W850i három felbontást ismer: 2 megapixel, 1 megapixel és VGA (0,3 megapixel). A képminőség két fokozatban állítható, a 2,5x-es nagyítású digitális zoom viszont csak VGA módban hajlandó működni. Komoly szívfájdalmat okoz, hogy a kamera sajnos nem autofókuszos és nincs makró módja – kár, hogy ezek kimaradtak a W850i-ből!

A zárhang kikapcsolható, illetve egy négyes lista révén személyre szabható, a képekre dátumbélyegző nyomható és persze a speciális hatások (fekete/fehér, negatív, szépia) sem hiányozhatnak. A fehéregyensúly (napos, felhős, fluoreszkáló, izzólámpa) szabadon állítgatható, és a fényerő a navigombok vízszintes irányú nyomogatásával szabályozható.

Panoráma módban három felvétel készül egymás után, sokat segít, hogy az előző felvétel széle mindig ott látható fotózás közben, így az illesztéssel vélhetően már nem lesz sok problémánk. Sorozatfelvétel készítéskor négy fényképet lőhetünk el gyors egymásutánban, viszont negatívum, hogy a felbontás ilyenkor VGA-ra redukálódik.

A fényképek utómunkája már a telefonon elkezdhető a Photo DJ-vel (komolyabb), vagy a Face Warppal (viccesebb). A videófelvevőben viszont már nem sok örömünket leljük, mert a felbontás még mindig csak 176×144 pixel.

Szolgáltatások

A megújult Walkman szoftver egyrészt nagytudású, másrészt jól néz ki, szóval egyszerűen tökéletes. Az MP3, AAC és eAAC formátumú digitális muzsikákat egyaránt támogató lejátszó magától értetődő módón a háttérbe húzódva is képes működni és véletlen, valamint ismétlő lejátszásra is képes. Az ötsávos grafikus ekvalizer a következő gyári beállításokat ismeri: normál, basszus, Mega Bass, beszéd, magaskiemelés. A Mega Bass komoly basszusokat csalogat elő és akkor az úgynevezett ˝széles sztereó˝ funkcióról még nem is beszéltünk. Érdekesség a TrackID szolgáltatás: a telefon felvesz egy részletet egy általunk nem ismert zeneszámból, majd pedig elküldi azt egy szervernek, ahonnan aztán visszaérkezik a zene szinte összes adata.

A playlist támogatású Walkman szoftver nem egyszerűen csak az előadó nevét és a szám címét írja ki, hanem akár az album képét is megjeleníti, és mint azt már említettem, a telefon gombjai a zene ritmusára villoghatnak, de persze csak ha mi is úgy akarjuk. A W850i-n nincs 3,5 milliméteres audiocsatlakozó, viszont a gyári headset központi egységén már van, így gyakorlatilag bármilyen fülest rácsatlakoztathatunk a készülékre. A belső memória nem túl nagy kapacitású, viszont a gyárilag mellékelt memóriakártya kapacitása 1, azaz egy GB! Furcsa, hogy a kártya nem a legújabb Memory Stick Micro, hanem a régebbi Memory Stick Pro Duo szabványnak felel meg. A 20 csatornás sztereó FM rádió RDS támogatású, még szép!

Az ezer férőhelyes telefonkönyv vízszintes és egyben függőleges tagolású, ily módon könnyen kezelhető, egy-egy kontakthoz pedig mintegy húsz adatot lehet elmenteni. Az SMS szerkesztő sajnos nem írja, hogy hány karakter van még hátra, amiért némileg kárpótol a teljes körű MMS, e-mail és RSS támogatás. A naptár nem túl nagy tudású, összesen egyfajta bejegyzéstípust ismer, de a W850i ugyebár nem egy business kategóriás készülék.

A W850i egy harmadik generációs telefon, így a második kamera és a videóhívás is helyet kapott benne, ellenben nagy kár, hogy a 2,75G (EDGE) ezúttal kimaradt a wireless repertoárból. Szólnunk kell továbbá az A2DP (sztereó headset) és EDR támogatású Bluetooth 2.0 kontrollerről, az USB Mass Storage funkcióról és a Java 2.0 alkalmazásokról.

Szórakoztatásunkról három gyári játék gondoskodik, melyek mindegyike meglepően jóra sikeredett. A Juiced egy 3D grafikás autóverseny, a Quadra Pop egy hangjegyes tetris, a Treasure Towers pedig egy ugrálós ügyességi játék.

Konklúzió

A Sony Ericsson W850i egy olyannyira jól sikerült Walkman modell, hogy a jelenleg valamelyik korábbi Walkman készüléket birtoklókat akár továbblépésre is bíztathatja, no persze ha tetszik a slider kivitel, illetve nem hiányzik a kamera autofókusz funkciója.

Pozitívum: igényes kialakítás, jól eltalált mechanika, szép kijelző, 2 megapixeles kamera, bővíthetőség, nagy kapacitású memóriakártya, szuper zenelejátszó, RDS funkciós rádió, GPRS és 3G, videóhívás, HTML böngésző, sztereó Bluetooth 2.0, USB Mass Storage szolgáltatás, nagy kapacitású telefonkönyv, szórakoztató gyári játékok, korrekt használati idő.

Negatívum: a kamera lehetne nagyobb tudású, korlátozott irodai képességek.

A cikk írásának időpontjában a Sony Ericsson W850i az XXL GSM-nél 97.900 forintos áron kapható.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés