Connect with us

Letölthető a Firefox 2.0

Kütyük

Letölthető a Firefox 2.0

Idő előtt kiszivárgott.

Ha minden a tervek szerint megy, mondta Christopher Beard, a Mozilla egyik alelnöke a Firefox 2.0-ról a minap, akkor még kedden meg kell jelennie a végleges változatnak. Úgy tűnik, nem ment minden a tervek szerint, de erről majd később. Most lássuk, mi mindenben vált jobbá a böngésző!

Amint arról többször is beszámoltunk, a Firefox továbbfejlesztése során számos felhasználói véleményt meghallgattak a Mozilla programozói. Ezek között szerepelt a füles böngészéssel kapcsolatos funkcionalitás kiterjesztése – az internetezők szerették volna, ha a browser egyes fülei (tab) külön-külön is bezáró gombot kapnának. Nos, a kérés meghallgatásra talált: immár ott lapul a piros négyzetben világos X minden megnyitott fül jobb sarkában.

Akkor sem kell mérgelődni, ha például egy rendszerösszeomlás vagy egy szükségessé vált reboot miatt a Firefox bezáródik. A szoftver két lehetőséget kínál a felhasználó számára. Az egyik – alapértelmezett -, hogy a monitor előtt ülő visszaállíthatja a megnyitott oldalakat; de az alkalmazás konfigurálható úgy is, hogy az öt utoljára meglátogatott oldal automatikusan kerüljön megnyitásra a lefagyást követően.

Mindazonáltal a legfontosabb továbbra is a biztonság kérdése volt – a Firefox (is) rendelkezik jelszóhalász támadások elleni védelemmel. Az antiphishing szűrő azonban nem egyenként ellenőrzi a felhasználó által meglátogatott weblapokat és hasonlítja össze egy harmadik cég által karban tartott listával, hanem saját feketelistával rendelkezik, melyet, ha kell, félóránként frissít a cég. Beard szerint ez azért jobb megoldás így, mert ebben az esetben az internetező biztos lehet abban: semmilyen információ nem kerülhet böngészési szokásairól harmadik fél birtokába.

Számunkra, magyar anyanyelvű internetezők részére nem jelent nagy előnyt, hogy a szoftvert beépített szóellenőrzővel is ellátták – ehhez hasonlókkal szövegszerkesztő alkalmazásokban találkozhat az ember. Ennek működési módja hasonlít a Microsoft Wordben használt technikához: pirossal húzza alá az általa nem ismert (hibás) szavakat, az ezekre való jobb kattintással pedig megjelenik egy menü, amiben ajánlásokat tesz a Firefox az adott szó másképp (helyesen) való írására.

Változott némileg a keresés folyamata is. A szoftver javaslatokat tesz, miután a felhasználó begépelte az integrált kereső beviteli mezőjébe egy szó első néhány betűjét. Ezek a javaslatok természetesen függenek az alkalmazott keresőmotortól – a Firefox 2.0 a Google, a Yahoo és az Ask.com motorjait használja. Beard szerint azért, hogy ez a szolgáltatás ne zavarja a böngésző internetezőt, a javasolt kifejezések elkülönítetten jelennek meg, a keresőmező alatt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom