Connect with us

Teszt: Samsung Z560 – száguldozás

SamsZ560-02

Kütyük

Teszt: Samsung Z560 – száguldozás

Az újgenerációs mobiltelefonok első példányait mindig kiemelt érdeklődéssel fogadja a piac, így volt ez anno a GPRS, az EDGE, majd pedig az UMTS kapcsán is, és nincs ez másképp a HSDPA esetében sem. Mostani tesztalanyunk az első 3,5G mobilok egyike, a Samsung SGH-Z560.

A dél-koreai gyártó egyáltalán nem szerénykedik annak kapcsán, hogy Z560-as készüléke immár a legújabb vezeték nélküli adatátviteli technológiát is támogatja, melynek ékes bizonyítéka, hogy a T-Mobile által számunkra biztosított tesztkészülék felhajtható fedlapján méretes betűk hirdetik, hogy ˝HSDPA˝. A mobiltelefóniában kevésbé jártas Olvasóinkban joggal merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mi is ez a HSDPA, ha egy gyártó ennyire büszke rá, hogy egy új készüléke már támogatja azt.

A HSDPA tulajdonképpen egy rövidítés, mely a High-Speed Downlink Packet Access szavak kezdőbetűiből tevődik össze. Csapjunk is bele gyorsan a lecsó közepébe: a 3,5G-nek is titulált HSDPA segítségével elméletileg akár 14,4 Mbit/s-os vezeték nélküli sebesség is elérhető! No persze ez egyelőre még csak az elmélet, de ma már gyakorlatban is könnyedén elérhető 1-2 Mbit/s-os letöltési sávszélesség, ami azért egyáltalán nem rossz, sőt érdemes összehasonlítani a vezetékes szélessávú szolgáltatások sebességével. Hangsúlyozom, hogy a HSDPA mindezt mobil környezetben nyújtja, tehát akár egy mozgó autóban lévő notebookkal is könnyedén elérhetünk 150-170 KB/s-os letöltési sebességet. Ráadásul ehhez már nem kell Nyugat-Európába utaznunk, hiszen a T-Mobile kereskedelmi 3,5G hálózata Budapesten és egyes vidéki nagyvárosokban is már hónapok óta üzemel.

A HSDPA-ban rejlő lehetőségeket első körben csak és kizárólag a hordozható számítógépekbe helyezhető adatkártyák segítségével lehetett kiaknázni, most viszont már elérhetők a piacon az első HSDPA képes telefonok. Ezek egyike az alábbiakban bemutatandó Samsung Z560.

Design

Bár a Samsung SGH-Z560 egyáltalán nem nevezhető vastagnak, túlzás lenne azt állítani, hogy az ultra-vékony kategóriába tartozik. Az ultra-vékony clamshell kategória nálam valahol 14 milliméter környékén kezdődik, vagyis a divatteremtő Motorola RAZR V3 szintjén, ezt a szintet pedig a Z560-as nem tudja megütni. Konkrét adatok tekintetében ezúttal 97,3 milliméteres hosszról, 51,3 milliméteres szélességről és 16,3 milliméteres vastagságról beszélhetünk, amihez 98 grammos tömeg társul.

A Samsung Z560 műanyag borítása teljes egészében fekete színt kapott, de szerencsére még így sem túl komor az összkép, ami az ezüst színű kisebb betéteknek köszönhető. Ilyenek például az oldalsó gombok, a navigációs gomb pereme, vagy éppen a belső kijelző feletti hangszóró borítása. A készülék fényes műanyag elemei pontosan vannak egymáshoz illesztve, a minőségérzet teljesen korrekt, a telefon egyetlen alkatrésze sem nyöszörög.

Az aktív flipes Z560 baloldali élén kapott helyet a töltő és a headset csatlakozó aljzata, melyet elhajtható kis fül alá rejtettek a fejlesztők. Ugyanitt keresendő a szokásos +/- gombpár, mellyel egyrészt a hangerő állítható, másrészt pedig bejövő hívások esetén elnémítható a csörgés, vagy elutasítható a beszélgetés. Az ellentétes oldalra került a bővítőhely: a takarólappal védett bővítőslotba microSD (TransFlash) szabványú memóriakártyákat lehet behelyezni, azonban kár, hogy az alapcsomagban nincs ilyen kártya. A bővítőslot mellett lakozik a kameragomb, melyet nyomvatartva közvetlen módon érhető el a fényképezőfunkció, majd pedig nyomkodva válthatunk a két kamera képe között.

Az alsó él teljesen csupasz és a telefon tetején is csak egy hordszíj rögzítőpontot találunk. A könnyen leszedhető hátlaptól külön életet élő lítium-ion akkumulátor 1.000 mAh kapacitású, ami a hétköznapi gyakorlatban tökéletesen elegendő ahhoz, hogy ne kelljen félnaponta töltőre dugni a telefont.

Kijelző, billentyűzet

Amikor első alkalommal szétnyitottam a telefont, már a bekapcsolás előtti pillanatokban konstatáltam, hogy ebbe a Z560-asba bizony az átlagnál jóval nagyobb kijelzőt zsúfoltak a dél-koreai mérnökök. Bizony-bizony, a 2,3 colos képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelző aktív felülete nem kevesebb mint 48×36 milliméter, ami rengeteg információ egyszerre történő megjelenítését teszi lehetővé.

Nem minden azonban a méret, legalábbis a mobil kijelzők esetében, hiszen mit ér az óriási kijelző, ha nem elég nagy a felbontása és fakók a színei? No nem kell megijedni, a Samsung Z560 TFT technológiára építkező LCD-je nem csak nagy méretű, hanem egyben nagy felbontású és a színmélységével sincsenek problémák. A panel konkrétan 320×240 pixeles, vagyis QVGA felbontású és egész pontosan 262.144 színárnyalatot képes a szemünk elé tárni. Aki esetleg nem sokra értékeli az ilyen száraz technikai specifikációkat, azoknak inkább csak annyit mondok, hogy a Z560-as kijelzője gyönyörű, és hozza a Samsung mobiloktól már megszokott minőséget. Az egyéni háttérképekkel díszíthető kijelző fényereje öt fokozatban manuálisan állítható, és roppant jópofa, hogy a tárcsázóképernyőn lúdtollal és kis cetlikkel is megjeleníthetők a bevitt számok. A T-Mobile web´n´walk menürendszerben 3×3 ikont találunk, melyek mindegyike igényesen animált.

A kiegészítő külső kijelző ugyancsak TFT technológiájú. A 128×128 képpontos felbontású display 65 ezer színárnyalat birtokosa és saját háttereket, valamint órát is meg lehet jeleníteni rajta, a kamera képéről már nem is beszélve. Alatta három dedikált zenegombra lelhetünk, melyek a legfrissebb divatirányzatnak megfelelően nem nyomó-, hanem érintőgombok. Ezeknek köszönhetően a zenei funkciók eléréséhez nem feltétlenül kell szétnyitni a telefont.

Ahogy a kijelzőket, úgy a billentyűzetet is sikerült nagyon jól eltalálnia a Samsungnak. A teljesen ergonomikus kialakítású billentyűzeten kellően nagyméretűek a gombok és egymástól jól el vannak szeparálva, tehát minimális a mellényomás veszélye. Külön gombot kapott a videóhívás és az alkalmazásváltó, a készülék elnémítása pedig a # gomb nyomvatartásával valósítható meg.

Kamera

Vérbeli 3G, illetve 3,5G mobil lévén, a Samsung Z560-ba egy helyett rögtön két fényképezőgép került. Az elsősorban videóhívásokhoz szánt kiegészítő kamera a belső kijelző alatt jobbra kapott helyet és mind videózni, mind fotózni lehet vele, még ha nem is igazán erre lett kitalálva. Videó módban 176×144 és 128×96 pixeles, fotó módban pedig 640×480, 320×240 és 176×144 pixeles felbontásokat támogat.

A második kamera után térjünk is rá gyorsan az elsőre, a fő fényképezőgépre. Első körben máris kritikával kell illetnem a Samsungot, ugyanis a Z560-ba szerelt kamera optikája nem hogy be lenne egy kicsit süllyesztve a készülékházba, hanem még egy kicsit ki is domborodik, ami sajnos garanciát jelent az idő előtti összekarcolódásra. További negatívum, hogy az optika mellett nem találunk LED-alapú segédfényt, ami manapság már alapvető elvárás ebben a kategóriában.

A fényképezőgép modul lelke nem más, mint egy 2 millió képpontot számláló, CMOS technológiájú képszenzor. Ennek megfelelően a maximális fotófelbontás 1.600×1.200 pixel, és ebben a módban bizony már hiába nyomogatjuk a navigombot fel- s lefelé: a digitális zoom csak az alacsonyabb felbontásokban működik. A már említetten kívül egyébként a következő felbontások választhatók: 1.280×960, 1.024×768, 800×600, 640×480, 320×240 és 176×144 pixel, a képminőség pedig három fokozatban állítható be igényeinknek megfelelően. Az elkészített fotók élességét hivatott garantálni az autofókusz, mely szinte teljesen hangtalanul, észrevétlenül dolgozik.

Készíthetünk 3, 6, 9, vagy 12 képből álló sorozatfelvételt, három különböző sebességi beállítás mellett, szabadon állítható a fehéregyensúly (napos, felhős, fluoreszcens, megvilágított) és persze a megszokott digitális hatások sem hiányozhatnak (fekete/fehér, régies, szolarizálás, negatív, éjszaka). Rengeteg keret közül lehet választani és 3, 5, illetve 10 másodperces időzítő funkciót is kapunk.

Videófelvevőként nem igazán jeleskedik a Z560, mert valamilyen érthetetlen okból kifolyólag 176×144 pixel jelenti a maximális videófelbontást – kár érte!

Szolgáltatások

A háromsávos (GSM 900/1800/1900 MHz) Samsung SGH-Z560 wireless téren mindenképpen csillagos ötös osztályzatot kap. A GPRS ma már alaposan elavult, így EDGE, valamint 3G is került a telefonba. Az EDGE-re külön felhívnám a figyelmet, mert ma még sok 3G mobilból ki szokott maradni, míg hazánkban azért nem elhanyagolható a szerepe. A teljesen up-to-date felhasználóknak pedig ott a már a cikk elején is emlegetett 3,5G (maximum 1,5 Mbit/s), ami egy-egy komplett weboldal betöltési idejét pillanatokra minimalizálja. A Bluetooth (1.2) vezeték nélküli adatátvitel és a sztereó Bluetooth headsetek is támogatottak, tehát egyetlen rossz szavunk sem lehet.

A hívócsoportos telefonkönyvben maximum ezer ismerőst menthetünk el, természetesen több mobilszámmal, URL-lel, e-mail címmel és születésnappal megspékelve. A heti/havi nézetes naptárban program, évforduló, feladat és jegyzet besorolású eseményeket rögzíthetünk, rendre 100, 50, 20, illetve megint csak 20 darabot. A jegyzetek hossza 100 karakterben van maximalizálva. Az SMS rajongók számára jó hír, hogy egyetlen nagy, összeláncolt üzenetben akár 1.836 karaktert is küldhetünk a telefonnal, egyszerre akár több címzettnek is, az SMS memória pedig 200 férőhellyel rendelkezik. MMS-eink maximum 300 KB-osak lehetnek, e-mailjeink mérete viszont akár 500 KB is lehet.

Számos különböző profil közül lehet választani és a repülőgépes üzemmód sem hiányzik. Az MP3, AAC és AAC+ támogatású zenelejátszó két vizuális megjelenítést ismer, de ennél sokkalta fontosabb, hogy a háttérben is képes működni. FM rádió nincs, ellenben gyári vezetékes sztereó headset van. A diktafonnal maximum egyórás hangfelvételek készíthetők, de például a TV-kimenet nyújtotta extra szolgáltatásokról ezúttal sajnos le kell mondanunk.

Unalmas perceinkben jól jöhet a gyári játék, az mPet. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy modern tamagocsi alkalmazás, melyben egy kiskutyát kell felnevelnünk – ránk vár az etetés, a fürdetés, a játék, a nevelés és még a gyógyítás is.

Konklúzió

Őszintén szólva engem nagyon is meggyőzött a Samsung SGH-Z560, mely napjaink egyik legkiforrottabb, legegyenletesebb teljesítményű kagylómobilja, ami ugyan nem tökéletes, de tényleg csak néhány kisebb hibája/hiányossága van.

Pozitívum: jó minőség, kiváló kijelző, 2 megapixeles kamera autofókusszal, videótelefonálás a második kamerával, egyszerű bővíthetőség, jól eltalált billentyűzet, korrekt naptár és telefonkönyv, komplett wireless repertoár (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, sztereó Bluetooth), MP3 lejátszó, dedikált külső zenegombok.

Negatívum: gyenge videóminőség, nincs vaku, hiányzik a sztereó FM rádió és a TV-kimenet, a gyári csomagban nincs memóriakártya.

A cikk írásának időpontjában a Samsung SGH-Z560 a T-Mobile kínálatában 24, illetve 12 hónapos előfizetéssel 89.970, illetve 99.990 forintos áron lelhető fel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom