Connect with us

technokrata

A világ legismertebb magyar hídja – hogyan épül?

Kütyük

A világ legismertebb magyar hídja – hogyan épül?

Az észak-budapesti híd körüli névadási hercehurca ráirányította egy rövid ideig a figyelmet hazánkra; építését kényelmesen, otthonról is nyomon követhetjük.

Amint arról többször is beszámoltunk, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala névadó kezdeményezést indított el az M0-ás körgyűrű épülő Északi-hídjára, július 21-én. Az első szakaszban – melyet jelentős érdeklődés kísért – augusztus 21-ig lehetett beküldeni a névre vonatkozó ötleteket, a beérkezett javaslatokra egyben szavazni is lehetett. A második szakaszban ezt követően az eddigi szavazatok alapján az első 25 helyre rangsorolt ötletekre lehetett szavazni, egészen szeptember 8-ig.

Az első forduló visszásságai miatt a második voksoláskor csak regisztrációhoz kötötten lehetett véleményt nyilvánítani. Ennek ellenére ezt is egy, az USA-ban közismertségnek örvendő humorista (Stephen Colbert) nyerte meg. A szavazatok azonban csak egy javaslat alapját képezték, a kérdésben illetékes Földrajzinév-bizottság önállóan döntött: az építményt Megyeri-hídnak nevezték el.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az építtető úgy döntött, hogy beruházás-megfigyelő rendszert készíttet, melynek kivitelezője – a dunaújvárosi hídhoz hasonlóan – az RG Net Kft. lett. Mikrohullámú rendszert hoztak létre a kamerák, és az Internet-elérés közé; ráadásul két független megoldást, mivel a híd tulajdonképpen két teljesen független szakaszból áll. A rendszer összesen négy kamerából áll, melyek a legkülönbözőbb helyeken kerültek felszerelésre. Egy kamera egy toronydarura jutott, melynél fontos volt, hogy ki tudják küszöbölni a mozgásból eredő rezgéseket, illetve ilyen körülmények között is működőképes és stabil legyen a Wi-Fi rendszer. A többi kamerát kifejezetten erre a célra felállított oszlopokra, illetve környező épületekre rögzítették.

A Mobotix kamerák megapixeles változatai dolgoznak a hídon, így nagy felbontású, részletgazdag képek készülhetnek, illetve a beruházás befejezése után akár DVD minőségű film is születhet az építés folyamatáról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle